Prostějov: Zastupitelé dali zelenou regeneraci městské památkové zóny

19.11.2020 15:47

Jejich souhlas se dotýká „Aktualizace Programu regenerace městské památkové zóny Prostějov pro období 2021-2025“.

Prostějov: Zastupitelé dali zelenou regeneraci městské památkové zóny
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Důvodem je končící platnost současné podoby Programu regenerace městské památkové zóny Prostějov, která vyprší dnem 31. prosince 2020,“ před nedávnem vysvětlil (ZDE) primátor František Jura. Město pravidelně, každým rokem přispívá na obnovu památek nemalými částkami.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

„Dlouhodobě podporujeme obnovu kulturního dědictví na svém území. Mezi lety 2011–2020 město vynaložilo na obnovu památek na ploše Městské památkové zóny, které nejsou v jeho vlastnictví v celkovém úhrnu 3.6 milionu korun. Zároveň provedlo významné akce obnovy památek ve svém vlastnictví, mezi nimiž vynikají komplexní obnovy Pernštýnského zámku, Nové radnice a Národního domu,“ uvedl primátor František Jura.

Hlavním cílem regenerace je nejenom projevovat všestrannou péči o kulturní dědictví a usilovat o oživení kulturních památek, ale také podporovat jejich vhodné využití, uchovávat cennou urbanistickou a architektonickou strukturu zóny.

„Jde nám také o to, finančně i metodicky podporovat vlastníky nemovitostí zhodnocující historické a estetické hodnoty jejich objektů, podporovat zpracovávání průzkumů historicky hodnotných objektů, vyvíjet tlak na odstraňování nevhodných prvků, zamezovat vytváření světelného a vizuálního smogu a zpracovávat metodické materiály, regulační předpisy ke konkrétním problematickým aspektům péče o kulturní dědictví a tím podporovat informovanost žadatelů a transparentnost při správním rozhodování,“ doplnil náměstek primátora Jiří Rozehnal s tím, že důležitou součástí regenerace je také obnova jižního centra. V roce 2019 vyhlásilo Statutární město Prostějov soutěž o návrh řešení dlouhodobě problematické jižní části centra města. Jde o řešení budoucího urbanistického uspořádání, tedy přibližně území mezi náměstím T. G. Masaryka a ulicemi Wolkrovou, Koželuhovou a Sušilovou.

První cenu v urbanistické soutěži získal návrh autorů Gogolák + Grasse, s. r. o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…