Prostějov: Zrekonstruovaná hřbitovní brána míří do dvou soutěží

20.01.2023 19:31 | Tisková zpráva

Zdařilá rekonstrukce neorenesanční vstupní brány a hřbitovní zvoničky, kterou v loňském roce realizovalo město Prostějov, se utká o přízeň porotců hned ve dvou soutěžích.

Prostějov: Zrekonstruovaná hřbitovní brána míří do dvou soutěží
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Jsme členy Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Tato organizace vyhlašuje tradičně soutěž Památka roku, kam jsme zrekonstruovanou bránu na městském hřbitově již přihlásili. Věříme, že si tato památka zaslouží pozornost i ocenění ze strany širší, a to i odborné veřejnosti,“ vidí důvod pro účast v soutěži 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová. Dále poputuje přihláška stejného objektu ještě do soutěže Stavba roku, kterou organizuje Olomoucký kraj.

„Vstupní brána a přilehlé objekty hřbitova v ulici Brněnská v Prostějově prošly rozsáhlou opravou spočívající v rekonstrukci samotné brány městského hřbitova, přilehlých zdí, domu správce hřbitova a zvonice. Dále v rekonstrukci vnějšího pláště a navazující nutné vnitřní úpravy včetně nového napojení na dešťovou kanalizaci,“ popisuje detaily renovace památky náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Prostějov

Realizace rekonstrukce brány a zvonice zvyšuje celkovou atraktivnost nemovité památky, představuje pokračování v neustálé obnově a zajištění kvalitní údržby celého areálu hřbitova, který je místem odpočinku i významných prostějovských osobností (Jiřího Wolkera, Ondřeje Přikryla, Karla a Karly Vojáčkových, nachází se zde hrobka rodiny Wichterlových, Rolných atd.).

Město se tímto snaží navazovat i na dílo původního hřbitovního správce Františka Havránka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…