Prostorová data Přerova se otevírají uživatelům internetu. Vyčtou údaje o parkovišti i sochách

07.01.2017 6:29

Sadu otevřených dat mají od ledna k dispozici Přerované, nebo lidé, kteří se z nejrůznějších důvodů o město zajímají. Odemčené dveře tak mají ke geodatům, které se dají na mapovém podkladu zobrazit na počítači, tabletu či mobilním telefonu. Vyčíst z nich mohou řadu užitečných informací o městě. Jsou přitom podrobnější než údaje, které si prohlédnou v mapách na běžných prohlížečích. Rychle se dozví třeba to, kde mohou v Přerově bezplatně parkovat, kam zajít na hřiště, kde stojí která socha, nebo třeba který úředník má na starosti vyřízení jejich žádosti o stavební povolení. Ke geodatům se dostanou přes hlavní stránku webu města Přerova.

Prostorová data Přerova se otevírají uživatelům internetu. Vyčtou údaje o parkovišti i sochách
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Některá data jsou unikátní a nikde jinde je lidé nezískají. Navíc uživatelé se nestávají jen konzumenty nějaké mapové služby na webu, ale mapu si vlastně z open dat vytvářejí sami zobrazením jedné nebo několika vrstev nad mapovým podkladem. Všechny objekty jsou v souřadnicovém systému, takže je možné měřit délky, výměry nebo se nechat navigovat do daného místa,“ vysvětluje Antonín Krejčíř z přerovského magistrátu. Právě on pomáhal vytvářet strukturu na webových stránkách města, do které byla umístěna data, s nimiž dosud pracovali většinou jen úředníci, nebo lidé úzce zaměřeni na určitou oblast.

Zveřejnit geodata pomohla prosadit komise pro otevřenou radnici, která je poradním orgánem rady města. „Chtěli jsme, aby uživatelé internetu - ale i vývojáři aplikací - měli širší možnosti v přístupu k datům o Přerově. Díky této novince se dostanou třeba k údajům o tom, kde jsou parkoviště, sběrné dvory, nebo stanoviště kontejnerů tříděného odpadu. Získají informace o úřadovnách magistrátu, o volebních místnostech a okrscích, o rozdělení obvodů mezi referenty stavebního úřadu, o hřištích, sochách, naučných stezkách, cyklostezkách a podobně,“ nastínil předseda komise Martin Švadlenka (SpP). Jak dále řekl, otevřená data se budou do budoucna rozvíjet a rozšiřovat – a otevírat se lidem podle jejich zájmu a potřeb.

Příklad, jak tato data mohou využít Přerované, popsal Antonín Krejčíř: „Rodiče s dětmi si mohou stáhnout data hřišť či cyklostezek a lehce si zjistit, které hřiště je z jejich bydliště dostupné po cyklostezkách. Nebo si mohou stáhnout otevřená data vycházkových tras a k nim přidat rozmístění soch včetně jejich názvu a autora – a s tímto plánkem například v mobilním zařízení si udělat příjemnou procházku.“ Data by měla být výhodná i pro přespolní.  „Když se někdo bude chystat do Přerova a bude se obávat parkování, tak si doma v klidu do svého počítače nebo do mobilu stáhne data parkovišť včetně rozmístění parkovacích automatů a uvidí, kde jsou největší parkoviště, která jsou placená – a kde si zakoupit parkovací lístek, která jsou přístupná jen s parkovacím kotoučem, nebo která jsou u obchodních center. Získá po kliknutí i informaci, jaká je kapacita parkoviště, “ uvedl Antonín Krejčíř. A nastínil i další příklad praktického využití:  „Když se někdo bude chystat stavět zahradní domek v okolí Přerova, stáhne si jednoduše otevřená data „obvody stavebního úřadu“ a hned uvidí, jestli spadá pod Stavební úřad v Přerově, pod kterého pracovníka konkrétně patří a jaké je na něj telefonní číslo či mail.“ Možností, jak využít k prospěchu i zábavě údaje v mapách, je podle něj mnohem více.

Všechna publikovaná otevřená data jsou volně ke stažení a jejich užívání k nekomerčním účelům je bezplatné. Webová stránka s otevřenými daty je k dispozici na adrese: www.prerov.eu/cs/magistrat/otevrena-data - nebo mohou zájemci kliknout na dlaždici „Otevřená data“ na hlavní webové stránce magistrátu www.prerov.eu.

Přerovský magistrát se snaží být k lidem stále více otevřený – a prostorová data rozhodně nejsou první vlaštovkou. „Od června roku 2015 jsou například na portálu veřejné správy - a od léta roku 2016 v registru smluv - vyvěšovány smlouvy ve strojově čitelném kódu. Byl zřízen transparentní účet pro oblast výdajů a takzvaný rozklikávací rozpočet. Ověřenou novinkou je třeba i aplikace Problem report, prostřednictvím níž mohou občané upozorňovat na aktuální problémy v ulicích města,“ řekl závěrem náměstek primátora Petr Měřínský (ANO). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…