Rakovník: O zraněné a opuštěné druhy živočichů se postará AVES

05.02.2023 20:13 | Tisková zpráva

Rada města rozhodla uzavřít smlouvu o zajištění péče o zraněné a opuštěné druhy živočichů na správním území města Rakovník, jako obce s rozšířenou působností, se záchrannou stanicí AVES.

Rakovník: O zraněné a opuštěné druhy živočichů se postará AVES
Foto: mesto-rakovnik.cz
Popisek: Budova radnice ve městě Rakovník

Záchranná stanice AVES je členem Národní sítě záchranných stanic, koordinované Českým svazem ochránců přírody. Činnost záchranné stanice AVES je zaměřena na pomoc zraněným a opuštěným živočichům z volné přírody. Po jejich uzdravení je vrací zpět do přirozeného prostředí. Podílí se také na záchovných programech ohrožených druhů živočichů (sova pálená, sýček obecný) a chová původní česká plemena domácích zvířat.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Mimo živočichů z volné přírody se do záchranné stanice dostávají i exotická zvířata, která buď svým majitelům utekla, nebo je přestala bavit. Další činností záchranné stanice jsou biologické průzkumy, monitorování výskytu chráněných živočichů, botanické průzkumy, ekologický dozor staveb, záchranné transfery, např. zábrany pro žáby u silnic při tahu, přenos raků, škeblí a velevrubů a záchrana pulců ropuchy zelené.

Záchrannou stanicí projde ročně kolem 1300 živočichů. K nejčastějším patří ptáci, ježci, veverky a v jarních měsících hlavně mláďata živočichů. Zranění živočichů je většinou způsobeno lidskou činností, např.: střet s auty nebo nárazy do jiných dopravních prostředků, nárazy do překážek – velké prosklené plochy, nárazy do elektrického vedení, poškození jiným živočichem, otrava, postřelení, pád do jímek či výkopů.

Cílem záchranné stanice je živočichy vyléčit a vrátit do přírody. Ne vždy se to ale podaří, někteří uhynou, někteří zůstanou trvale handicapovaní. S handicapy se pak můžete setkat při návštěvě stanice. Záchranná stanice působí v okresech Kladno, Mělník, Rakovník a částečně Praha – západ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…