Ratiboř modernizuje hospodaření s odpady a zavádí jejich chytrou evidenci

19.03.2020 12:14

Ratiboř na Vsetínsku kompletně proměňuje odpadové hospodářství a zavádí chytrý systém evidence odpadů. Cílem obce je, v rámci ambiciózního projektu Obce bez odpadu (OBO), výrazně zvýšit vytříděnost odpadů, a ušetřit tak náklady spojené s odpadovým hospodářstvím. Ratiboř vybavuje takzvanou chytrou technologií k evidenci odpadů společnost JRK.

Ratiboř modernizuje hospodaření s odpady a zavádí jejich chytrou evidenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelnice, ilustrační foto

Nový evidenční systém eviduje jak sběr tříděného odpadu, který se bude nově sbírat v pytlích dům od domu, tak i naplněnost kontejnerů na tříděný odpad v takzvaných separačních hnízdech. Samospráva Ratiboře tak bude mít možnost přesně sledovat a evidovat komunální odpad. Zavedení systému ECONIT je součástí kompletní proměny odpadového hospodářství v obci.  „Věříme, že informace, které díky systému získáme, nám pomohou snížit frekvenci svozu,“ uvádí starosta obce Martin Žabčík a doplňuje: „do projektu OBO jsme se přihlásili proto, abychom zásadně zlepšili naše nakládání s odpady, ušetřili finance, a také zvýšili komfort obyvatel při třídění.“

Součástí projektu OBO v Ratiboři je:

    • Zavedení pytlového sběru odpadů
Domácnosti jsou v rámci projektu vybaveny pytli s QR kódy. Ty se budou svážet a jejich obsah evidovat.

    • Spuštění systému evidence odpadů ECONIT
Systém sbírá přesná data o konkrétních odpadech. Díky tomu nabízí dokonalý přehled o nakládání s odpady. Samospráva bude mít rovněž přehled o naplněnosti kontejnerů ve sběrném hnízdě.   

    • Informační a vzdělávací kampaň
Ta v obci právě začala. Na začátku roku 2020 proběhlo setkání s občany, které je informuje o tom, jak se můžou občané zapojit a podílet se tak na výrazném zlepšení odpadového hospodaření obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…