Reakce Magistrátu hl. m. Prahy na rozhodnutí ÚOHS o uložení pokuty ve výši 1 milion korun

01.06.2014 11:38

ÚOHS ve svém rozhodnutí neuznal argumentaci zadavatele (Hlavního města Prahy), že na základě uzavřené licenční smlouvy nemohl zadat předmětnou zakázku jinému dodavateli než dosavadnímu poskytovateli služeb, jelikož zadavatel se odvolával na právní prostředí, které vytvořil sám vlastním jednáním.

Reakce Magistrátu hl. m. Prahy na rozhodnutí ÚOHS o uložení pokuty ve výši 1 milion korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na chrám sv. Víta v areálu Pražského hradu

Uzavřením původní smlouvy o dílo a akceptací nevýhodných licenčních podmínek se totiž zadavatel sám aktivně podílel na vytváření omezení, od nichž následně odvozoval použití jednacího řízení bez uveřejnění. Nejednalo se tedy o objektivní důvody, k nimž by došlo nezávisle na vůli zadavatele, jelikož zadavateli byl znám dlouhodobý záměr realizace projektu.

Současná Rada HMP musí konstatovat, že pod pojmem zadavatel – tedy Hlavní město Praha – má asi na mysli radu bývalého primátora Pavla Béma. Ano jsme si vědomi toho, že jsou u Opencard uzavřeny naprosto nevýhodné licenční smlouvy. V zásadě lze říci, že u většiny informačních systémů z doby primátora Pavla Béma jsou nastaveny podobně nevýhodné smlouvy.

Jsme ale rádi, že ÚOHS v zásadě svým rozhodnutím potvrdil, že jsou tyto smlouvy vendor lock-in, to znamená, že zadavatel nemohl zadat předmětnou zakázku jinému dodavateli než dosavadnímu poskytovateli služeb, ale ÚOHS vadí to, že si Praha (pod vedením Pavla Béma) toto omezení způsobila svým vlastním jednáním.

Z výše uvedeného logicky vyplývá, že se Policie ČR při svém obvinění, které vycházelo z mylného předpokladu, že stávající rada měla vypsat otevřenou zakázku na provoz systému, ke kterému nemá autorská práva nikdo jiný než firma Haguess (nyní EMS), mýlila. Radní jsou obvinění zcela neoprávněně.

Současná rada postupovala zcela s péčí řádného hospodáře a rozhodla se nezahodit investici 1,2 mld. Kč, s nutností přechodu na papírové kupony, čímž by jistě nepotěšila občany, ale rozhodla se zachovat na dobu dvou let provoz současného systému. Následně vypsala záměr realizace otevřené veřejné zakázky na poradce pro soutěžní dialog na pořízení nového systému pro výběr elektronického jízdného.

Rada tímto svým krokem před dvěma lety odvrátila vznik větší škody, kterou by představovala zmařená investice ve výši 1,2, mld. Kč.

Eva Vorlíčková byla radní od 24. 11. 2011 a soutěž byla dokončena 4/2012. Radní Eva Vorlíčková neměla možnost v této době připravit jiné řešení, než prodloužit stávající smlouvy a zachovat v provozu stávající systém.

Proti udělení pokuty ze strany ÚOHS se Rada HMP z výše uvedených skutečností odvolá.

Toto rozhodnutí ale zároveň vznáší velké otazníky nad možností HMP nyní prodloužit fungování systému Opencard po 15. 6. 2014 v rámci dalšího JŘBU s majiteli autorských práv – společností EMS. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

7:17 Děčín chce otevřít diskuzi k transformaci výchovných ústavů

Statutární město Děčín hledá podporu pro změnu legislativy, týkající se fungování výchovných ústavů …