Rokycany: Restaurovaná kaple s křížovou cestou vyhrála soutěž "Památka Plzeňského kraje - cena veřejnosti"

05.12.2018 20:38

Druhý ročník soutěže Památka Plzeňského kraje o nejlepší realizaci obnovy nemovité kulturní památky vyhlásil pro letošní rok Plzeňský kraj.

Rokycany: Restaurovaná kaple s křížovou cestou vyhrála soutěž "Památka Plzeňského kraje - cena veřejnosti"
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

Kaple se souborem zastavení Křížové cesty v Rokycanech získala ocenění „Památka Plzeňského kraje – cena veřejnosti“ v kategorii Drobná architektura a sochy. Jednotlivé zastavení křížové cesty prošly restaurátorskými pracemi. Samotná kaple byla rovněž nedávno kompletně zrekonstruovaná. Byla opravena střecha, dostala nové okenní a vstupní výplně vč. nové kovářsky provedené mříže. V interiéru byla provedena restaurátorská obnova litinového kříže, kamenné podlahy a omítek. Nově byla kaple elektrifikována a získala vnější nasvícení.

Cenu veřejnosti v kategorii Stavby získal mlýn č. 12 Ostrovec – Lhotka, vyhrál také u odborné komise za celkovou rekonstrukci. Cenu odborné komise v kategorii Drobná architektura a sochy získalo Město Hostouň za restaurování pilíře se sousoším Nejsvětější Trojice na Chodském náměstí.

Do soutěže Památka Plzeňského kraje bylo nominováno celkem 19 nemovitých kulturních památek.

Hlasovat pro nejlepší obnovu památky bylo možné prostřednictvím internetové a probíhalo do 26. listopadu 2018 ve dvou kategoriích: 1) drobná architektura a sochy 2) stavby. Na základě výsledků internetového hlasování byly vyhlášeny ceny „Památka Plzeňského kraje – cena veřejnosti“. Hlavní ceny udělovala odborná komise sestavené Krajským úřadem Plzeňského kraje.

Cílem soutěže je ocenění úsilí vlastníků památek, snaha o jejich podporu a také určitá motivace dalších vlastníků k obnově kulturních památek a k příkladné péči o ně. Dalším záměrem je rozšíření povědomí o kulturním dědictví Plzeňského kraje mezi širokou veřejnost a prezentace pozitivních výsledků péče o památky. Cílem této soutěže je rovněž impuls ke zkvalitnění péče o nemovité kulturní památky, důraz na kvalitu prováděných oprav a rozvoj spolupráce mezi jednotlivými subjekty působícími v oblasti památkové péče.

Kapli postavil na své náklady zednický mistr Mates Sack roku 1857. Kaple má tvar jednoduché rotundy bez apsidy, s obdélnou předsíní s půlkruhově zaklenutým vstupem. Vnější plášť kaple je členěn vyšším profilovaným soklem a profilovanou korunní římsou nad obloučkovým vlysem. Válcová loď rotundy je kromě dveřního otvoru osvětlena dvojicí proti sobě situovaných oken s půlkruhovým zaklenutím. Střešní krytina je pálená prejzová. Lucerna, v níž jsou na všechny světové strany okenní otvory je zdobena po obvodu rovněž obloučkovým vlysem a kamenným křížem ve vrcholu.

Ke kapli stoupá cesta lemovaná 13-ti pískovcovými pilířky Křížové cesty, která byla postavena na podnět občanů z veřejné sbírky za purkmistra Františka Mudry a děkana Josefa Kreisingera a vysvěcena 24.10.1858.
Poslední, čtrnácté zastavení, kde byla přechovávána plastika Krista, je vytesaným prostorem do skály pod kaplí o délce cca 12 m.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.