Semilská rada odsoudila dění na Ukrajině: Na náměstí zavlál transparent s Putlerem

03.06.2014 12:08

Město Semily se v pondělí 2. června připojilo k iniciativě občanských sdružení Dekomunizace a Téma dne a vyvěsilo na budově Jitřenky na náměstí protestní plachtu s karikaturou Putina s rysy Hitlera.

Semilská rada odsoudila dění na Ukrajině:  Na náměstí zavlál transparent s Putlerem
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Touto cestou chce vyjádřit nesouhlas s Putinovými kroky na Ukrajině a otevřít veřejnou diskuzi s postupem sílící ruské diktatury směrem do Evropy, která se nás jen zdánlivě netýká.

"Před půl rokem by nejspíš nikoho z nás ani nenapadlo, že by Rusko mohlo vojensky obsadit Krym. A je obsazen. V těchto dnech probíhá válka o východ Ukrajiny, kde bojují špičkově vycvičení separatisté podporovaní Ruskem s ukrajinskou armádou o budoucnost země. Na zprvu nepředstavitelné si postupně zvykáme. A co budou další kroky? Kde se Putin zastaví? Je dostatečnou zárukou bezpečnosti naše členství v NATO? Nebo se může opakovat rok 1938 a 1968? To jsou otázky, před kterými bychom neměli uhýbat. Proto jsme se rozhodli vyvěsit Putlera a pozvat lidi na debatu do Jitřenky, k tématu, který se nás jen zdánlivě netýká,“ vysvětluje starosta Mgr. Jan Farský.

Autorem transparentu je Dekomunizace, o.s a jeho šíření po České republice zajišťuje občanské sdružení Téma dne, které stojí zároveň za pořádáním filmového festivalu Jeden svět v Mladé Boleslavi.

„Putler poprvé zavlál před dvěma měsíci v Liberci. Od té doby se připojila Mladá Boleslav, Sokolov a Plzeň a další města se k tomu chystají. Přes určitou nemalou konfliktnost samotného vyobrazení se akce setkává s velmi pozitivními ohlasy. Domnívám se, že to je důkazem obav našich spoluobčanů z chování prezidenta Putina a Ruské federace na mezinárodní scéně, které se nás velmi týká a není nám lhostejné,“ říká Jan Kurka, předseda občanského sdružení Téma dne.

Pozvánka na besedu:  UKRAJINA - PRÁVĚ TEĎ!

Město Semily ve spolupráci s občanským sdružením Téma dne pořádá ve čtvrtek 5. června 2014 od 17.00 hodin v kině Jitřenka besedu zaměřenou na současný vývoj na Ukrajině. Současně bude mapovat zapojení Ruské federace do tamní krize a v neposlední řadě bude diskutován vliv ukrajinské krize na Evropskou unii.

Besedy se aktivně zúčastní Galina Andrejceva, ukrajinská aktivistka a představitelka Ukrajinské evropské perspektivy. Přes skype se připojí Petra Procházková, přední česká novinářka a účastnice monitorovací mise OBSE během prezidentských voleb na Ukrajině. Účast přislíbil též ukrajinský novinář, fotograf a vydavatel Igor Gilbo, který na úvod besedy představí svůj krátký film, natočený během událostí na kyjevském Majdanu. Debatu bude moderovat novinář a komentátor Daniel Macek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: semily.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…