Semily mají skvělé učitele ve školách! Liberecký kraj ocenil nejlepší učitele Libereckého kraje

05.04.2016 15:42

Liberecký kraj u příležitosti Dne učitelů ocenil již počtrnácté nejlepší pedagogy ze škol a školských zařízení Libereckého kraje.

Semily mají skvělé učitele ve školách! Liberecký kraj ocenil nejlepší učitele Libereckého kraje
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

Slavnostní ceremoniál se uskutečnil ve středu 30. března v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci. Mezi oceněné se tentokrát zařadily paní Helena Jiroutová, bývalá dlouholetá ředitelka MŠ waldorfské v Semilech a Mgr. Ludmila Jiroušová, dlouholetá učitelka ISŠ v Semilech.

Krajská radní Alena Losová spolu hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a dalšími radními tentokrát předali významným pedagogům vedle květin, diplomu a knihy také zajímavý věcný dar v podobě skleněného písmáckého husího brku z dílny Vyšší odborné školy sklářské a Střední odborné školy v Novém Boru.

Ceny byly uděleny hned ve třech kategoriích – za významný přínos pro rozvoj školství, za dlouhodobou pedagogickou činnost a za zásluhy o rozvoj školství. Třetí kategorie byla v letošním roce vyhlášena vůbec poprvé. Ocenění získaly osobnosti, které přímo aktivně nepůsobily ve školství, ale v rámci své činnosti měly na vzdělávání, výchovu a rozvoj školství na místní nebo krajské úrovni výrazný vliv.

Mezi jedenadvacet oceněných se tentokrát zařadily i dvě učitelky ze semilských škol - paní Helena Jiroutová, bývalá ředitelka Mateřské školy waldorfské v Semilech a Mgr. Ludmila Jiroušová, dlouholetá učitelka Integrované střední školy v Semilech.

Vyhlašování oceněných obohatilo hudební vystoupení žáků Základní umělecké školy v Semilech pod vedením Miroslavy Jeřábkové a Komorního sboru Fakulty pedagogické Technické univerzity v Liberci pod vedením sbormistryně Jany Konvalinkové.

Lena Mlejnková: "Jménem města Semily se připojuji ke gratulacím a poděkování našim oceněným pedagogům. Jejich práce je nesmírně odpovědná a náročná, stejně tak jako radostná a naplňující."

Mgr. Ludmila Jiroušová zahájila pedagogickou kariéru v roce 1979 na Střední průmyslové škole strojní v Ústí nad Labem, ale již v září 1980 nastoupila do tehdy Středního odborného učiliště v Semilech. V této škole, která dnes nese název Integrovaná střední škola, působí již neuvěřitelných 35 let. Od počátku učitelské dráhy vyučovala vystudovanou aprobaci český jazyk a občanská nauka. V současnosti vyučuje též ekonomické předměty a dějepis. Při výuce využívá moderní technologie.

Velmi se zajímá o aktivity vedoucí k rozvoji školy, vůči vedení školy je vždy přímá a po svých žácích vyžaduje vždy precizní splnění zadaných úkolů a kázeň při hodinách. Škola je pro ni po celou pedagogickou dráhu vším. Je tedy v tom nejlepším slova smyslu typickou představitelkou této profese.

Helena Jiroutová začínala v roce 1977 jako učitelka mateřské školy a v roce 1989 byla u zrodu waldorfského školství v ČR, kterému se věnuje doposud. 25 let působila ve funkci ředitelky Mateřské školy waldorfské v Semilech, kde pracuje jako učitelka i dnes, po dovršení důchodového věku.

Paní Helena Jiroutová se s velkým nasazením věnuje studiu díla Rudolfa Steinera, zakladatele waldorfské pedagogiky a každoročně od roku 1992 organizuje Mezinárodní letní akademii v Semilech, která je součástí vzdělávání pro učitelky waldorfských mateřských škol.

Mezi učitelkami je známou a oblíbenou osobností a svým vlídným přístupem, pracovitostí i svými ideály vnáší do pedagogické praxe tolik potřebnou poctivost, srdečnost a lidskost, čímž je příkladem pro mladou generaci pedagogů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…