Slavnostní otevření hlavního města kultury sledovalo v Plzni 25 tisíc diváků

21.01.2015 8:32

Velkolepé slavnostní zahájení v režii uměleckého ředitele projektu Petra Formana sledovalo v sobotu na náměstí Republiky a v přilehlých ulicích a sadech i přes nepřízeň počasí 25 tisíc návštěvníků. Program začal již v pátek a pokračoval v sobotu, kdy desítky klubů, restaurací a kaváren ožily pestrým programem. Akce se setkaly s velkým zájmem návštěvníků, například procházek po městě s výkladem se zúčastnilo 500 lidí, varhanní koncert Adama Viktory zcela zaplnil katedrálu sv. Bartoloměje a taneční večery v Měšťanské besedě a KD Peklo byly vyprodané.

Slavnostní otevření hlavního města kultury sledovalo v Plzni 25 tisíc diváků
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„V sobotu jsme zažili výjimečný den, Plzeň se stala centrem kultury v Evropě. Zároveň jsme díky bohaté účasti v průvodech i na náměstí dokázali, že Plzeňané projekt přijali. Zahájení se stalo krásným vstupem do roku s mnoha různými, zajímavými akcemi a projekty, které nás čekají,” říká první náměstek primátora Martin Baxa. „Snažili jsme se při zahájení ukázat vysokou kvalitu a přinést emoce, což se podařilo,” doplňuje ho ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek. Zahájení se zúčastnila řada hostů a osobností politického života, například předseda vlády Bohuslav Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, eurokomisařka Věra Jourová, velvyslanci a další.

Otevírací ceremoniál začal příchodem čtyř průvodů, který připravovaly tisíce lidí přes půl roku. Pokračoval úchvatnou podívanou složenou z největšího videomappingu u nás, který kombinoval motivy historie Plzně i současný design, přechodu švýcarského provazochodce Davida Dimitriho po 240 metrů dlouhém laně nad náměstím, akrobacie a tance na molu, obrovské loutky, původní hudby a prvního zvonění nových zvonů ve věži katedrály sv. Bartoloměje. Emotivní představení v závěru přešlo do koncertu Davida Kollera s bandem, kdy na úvod vystoupili Jiří Suchý a Dan Bárta. „Jsem spokojený, spadnul z nás stres. Chtěl bych poděkovat tomu množství lidí, kteří na zahájení pracovali, že jsme vše dotáhli do konce. Zároveň děkuji lidem z města a kraje, kteří nám dali při tvorbě důvěru a nijak nás neomezovali,” hodnotí umělecký šéf Petr Forman.

Nadšené ohlasy na otevírací ceremoniál potvrzují například slova jednoho ze zahraničních návštěvníků Jamese Stafforda: „Byla to skvělá podívaná s tancem, hudbou, vizuálním uměním a performancí. Výlet z Londýna do Plzně stál za to. Město Plzeň může být hrdé na zahajovací večer a nemohu se dočkat, až uvidím po celý rok další akce.”

Víkendový program se setkal s velkým zájmem médií, do Plzně dorazilo přes 240 domácích i zahraničních novinářů, Česká televize nabídla z Plzně například Studio 6, tematické bloky, přímé vstupy a především přenos celého zahajovacího ceremoniálu. Z mobilního studia na náměstí Republiky vysílal také České rozhlas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…