Sokolov: Kontrola průjezdnosti ve městě prošla jenom o „fous“

17.07.2021 6:32

Dostanou se hasiči se svou těžkou technikou včas na místo mimořádné události, například k požáru bytu v panelovém domě? To měla napovědět preventivní kontrola průjezdnosti komunikací na některých sokolovských sídlištích, kterou připravila Městská policie Sokolov společně s hasiči ze sokolovské stanice HZS Karlovarského kraje.

Sokolov: Kontrola průjezdnosti ve městě prošla jenom o „fous“
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

A co kontrola ukázala? Že to sice tentokrát vyšlo, ale jen o „fous“.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Automobil strážníků provázelo hasičské auto se žebříkem, které není žádný drobek a přitom je zvláště u případných požárů v obytných domech klíčovou technikou. Aby mohli hasiči včas a účinně pomoci, musí k nim co nejdříve dojet a musí mít možnost postavit dostatečně blízko místa zásahu výškovou techniku. Při kontrole průjezdnosti na sokolovských sídlištích Michal a Vítězná se ukázalo, že by mezi parkujícími vozy sice hasiči projeli, ale v daném okamžiku by to určitě nebylo rychle. V některých ulicích, například M. Majerové, pouze díky velkému mistrovství řidiče „žebříku“ záchranářský automobil projel. Od parkujících aut ho dělilo pár centimetrů. A ulic, kde se parkuje obdobně, je podle strážníků ve městě mnohem více.

Špatně parkující řidiči jsou problémem mnoha měst. Majitelé aut jsou často rádi, že najdou jakékoli místo k zaparkování. Přitom si ale neuvědomí, že vedle nich nezůstane dostatečný prostor pro projetí velké hasičské cisterny nebo výškové techniky. Hasiči si při výjezdu sice obvykle poradí, auta například odtáhnou stranou nebo se k místu mimořádné události dostanou jinudy, ale přitom ztrácí cenné vteřiny a minuty, o které by mohli být na místě nehody nebo požáru dříve.

I proto hodlá městská policie v kontrolách průjezdnosti pokračovat. Strážníci věří, že lidé si uvědomí, proč je třeba průjezdnost zachovat. K sankcím, ať už pokutám nebo odtahům nesprávně parkujících vozidel, by totiž městská policie přikročila jen nerada.

Jak parkovat, aby nebyly blokované silnice:

Parkujte tak, aby vedle vás zůstal volný pruh 3 metry

Neparkujte v křižovatkách, zatáčkách ani u ostrůvků

Neparkujte na nástupních plochách pro požární techniku, před nadzemními hydranty a nad podzemními hydranty

Preferujte parkování na jedné straně komunikace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…