Šternberk: Restaurování kamenného kříže v místní části Lhota je dokončeno

12.10.2022 16:01 | Tisková zpráva

Kamenný kříž s korpusem Ukřižovaného Krista na odstupňovaném hranolovém podstavci s nápisy se nachází u železničního přejezdu Šternberk – Lhota. Jedná se o kamenickou práci z 19. století.

Šternberk: Restaurování kamenného kříže v místní části Lhota je dokončeno
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

V srpnu letošního roku prošel kamenný kříž u železničního přejezdu Šternberk – Lhota rozsáhlou restaurátorskou obnovou. Náklady na restaurování činily 56 235 Kč. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16317 lidí

Město Šternberk na restaurování kamenného kříže získalo dotaci Olomouckého kraje ve výši 15 000 Kč z dotačního programu „Program památkové péče v Olomouckém kraji v roce 2022“ z dotačního titulu „Obnova staveb drobné architektury místního významu“.

V rámci restaurátorského zásahu na kamenném kříži bylo provedeno mechanické a ekologické čištění, oplach vodou, likvidace biologických nečistot, odstranění starých tmelů a zvětralého spárování, konsolidace materiálu, plastické doplnění a modelace, spárování, tvarové opracování doplňovaných lokalit, lokální citlivá patinace, obnova textů a celková hydrofobizace kamene.

Restaurátorským zásahem došlo k technickému i estetickému zhodnocení kamenného kříže. Restaurátorské práce provedl Alan Doupal, kamenosochař-restaurátor, Šternberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …