Šternberk: Střecha na Domě dětí a mládeže se už zelená. Objekt je zateplen

10.11.2022 16:59 | Tisková zpráva

Na Domě dětí a mládeže ve Šternberku byla dokončena přestavba konstrukce střechy na vegetační, takže nová střecha už je hezky zelená. Vysazená zeleň bude zachycovat dešťovou vodu v hydroakumulačních vrstvách střechy, která bude následně použita pro pěstování zeleně.

Šternberk: Střecha na Domě dětí a mládeže se už zelená. Objekt je zateplen
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Se změnou konstrukce střechy, použitým materiálem a s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi, dojde i k úspoře nákladů na vytápění a údržbu střechy. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Přestavba střechy vyřešila zejména problémy související se stářím budovy (budova je z roku 1978), která byla doposud v původním stavu a za hranicí současných požadavků na moderní školské zařízení.

Vegetační střecha tím, že dokáže zachytit dešťovou vodu, odlehčuje kanalizačnímu systému a současně díky odpařování zachycené vody prostřednictvím listů rostlin ochlazuje a zvlhčuje své okolí. Kromě toho přispívá k úspoře nákladů, neboť pěstovaná zeleň (v našem případě směs extenzivních rostlin – rozchodníků) dokáže chránit hydroizolaci i konstrukci střechy před teplotními výkyvy, kroupami i klimatickými vlivy, čímž výrazně prodlužuje její životnost. Při rekonstrukci střechy byla konstrukce střechy opatřena polystyrénem a perimetrem s hydroizolací a následně souvrstvím vegetační rohože.

Práce na střeše byly zahájeny v červnu roku 2022 a ukončeny v září tohoto roku.

Registrační číslo projektu CZ.05.1.24/0.0/0.0/20_144/0014091; program 11531 - Operační program životní prostředí 2014-2020.

Současně s přestavbou střechy bylo provedeno i zateplení dolní budovy objektu, a to včetně  přístavku a spojovacího koridoru.  Na budově došlo k zateplení obvodového pláště tepelnou izolací, výměně oken, luxferů a vstupních dveří a úpravě části ploché, resp. šikmé konstrukce střechy nad bývalým výtahem. Projekt přinese úspory energie, snížení emisí CO² a energie z neobnovitelných zdrojů (trvalá kontrola regulace otopné soustavy, provádění energetického managmentu s využíváním měřící techniky pro vyhodnocování úspor energie). Práce byly zahájeny v červenci letošního roku a ukončeny v říjnu 2022.

Rozhodnutí číslo: 5211200088, spolufinancováno ze Státního fondu životního prostředí v rámci Národního plánu obnovy. Program “Podpora opatření v oblasti energetické účinnosti a k zajištění energie z OZE ve veřejných budovách”

Celkové náklady na přestavbu střechy činily 3,5 mil. korun, z toho dotace 2,9 mil. korun. Zateplení vyšlo na 5,5 mil. korun, z toho dotace 1,6 mil. korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…