Stonava: Obec se na výpadek kompenzací za těžbu připravovala dlouho

23.02.2021 16:59 | Zprávy

Poslední vozík s uhlím, který dnes vyjel z podzemí Dolu Darkov, symbolicky ukončil těžbu v této lokalitě. Obec Stonava, pod kterou leží hlavní část 26 km2 důlního pole, tím přijde o kompenzace v řádu desítek milionů korun ročně. Starosta Ondřej Feber říká, že jsou na tuto skutečnost dobře připraveni.

Stonava: Obec se na výpadek kompenzací za těžbu připravovala dlouho
Foto: Wikimedia Commons
Popisek: Kostel. sv. Maří Magdalény ve Stonavě

„Uzavření dolů má dvě stránky. Na jedné se zlepší ekologie, bude méně prachu ve vzruchu z převáženého uhlí a hald, také se zklidní doprava ve špičkách. Druhá stránka věci je mnohem smutnější.

Hornictví k naší obcí patří po téměř dvě staletí. S ukončením těžby na Darkově do našeho rozpočtu už nepoplynou kompenzace v řádu desítek milionů korun ročně. To je u malé obce s 1820 obyvateli hodně, tyto peníze jsme používali na rozvoj a občanům jsme kompenzovali život na poddolovaném území. S tím jsme počítali a účelně jsme přeinvestovali naši infastrukturu, abychom mohli bezbolestně přejít do režimu, ve kterém působí i jiné obce,“ říká jeden z nejdéle sloužících starostů v regionu a nyní i senátor, Ondřej Feber.

Vozík, který vyvezl poslední uhlí z dolu Darkov, těžební společnost předá obci. Samospráva ho nechá umístit do parku v centru obce na důstojné místo hned vedle dvou jiných šachetních vozíků, z dříve uzavřeného Dolu 9. květen a z vozíku ke stému výročí Kroužku krojovaných horníků.

Na území obce Stonava tak bude těžit nadále už jen poslední černouhelný důl v Česku, kromě toho budou probíhat technické práce na šachtách, kde skončila těžba. „Jsme samozřejmě rádi, že zatím se bude dobývat uhlí na dolu ČSM. Jak dlouho? To záleží na ceně komodity a celosvětové situaci,“ doplňuje stonavský starosta Feber, který sám začínal jako důlní inženýr a záchranář a na šachtě fáral dlouhé roky.

Obec bude také sledovat postup prací na zabezpečení území po ukončení těžby a v rámci technické likvidace dolu.

„Těžní věže zde budou ještě minimálně 5 až 10 let, část zaměstnanců zde zůstane pod firmou Diamo. Musí se čerpat voda, provádět odplyňování chodeb, příprava na celkovou uzavírku je technicky náročná,“ uzavírá Feber.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Rekonstrukce školního hřiště 5. ZŠ

22:28 Cheb: Rekonstrukce školního hřiště 5. ZŠ

Hřiště bude doplněno o venkovní workout, vrh koulí, skok do výšky a dálky, basketbalové koše a sklad…