Šumperk: Autobusové nádraží usiluje o titul stavba roku

10.03.2023 12:09 | Tisková zpráva

Autobusové nádraží v Šumperku usiluje o titul Stavba roku Olomouckého kraje, a to v kategorii Dopravní stavby.

Šumperk: Autobusové nádraží usiluje o titul stavba roku
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V současné době probíhá hlasování o Cenu veřejnosti, tu si odnese projekt s nejvyšším absolutním počtem hlasů napříč kategoriemi. Své město můžete podpořit ZDE

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26317 lidí

Projekt rekonstrukce autobusového nádraží si vyžádal několik let příprav, projektové práce byly zahájeny již v roce 2014.Samotná stavba byla zahájena v květnu 2019 za omezeného provozu nádraží. Hlavní část stavebních prací odstartovala v lednu loňského roku.

Cestující mají k dispozici čtyři nástupiště s 12 zastávkami pro příměstské autobusové linky, jedna zastávka je určena pro linky MHD a tř pro výstup. Nástupiště jsou kryta střechami se zeleným porostem.

Mobiliář doplnily chytré lavičky, cestující mají k dispozici bezdrátové nabíječky i klasické a USB zásuvky na dobíjení mobilních telefonů a dalších zařízení. Nástupiště osvětlují chytré lampy, které dle potřeby mění intenzitu osvětlení. Samozřejmostí je možnost wi-fi připojení.

Na koncích nástupišť byly vysazeny vzrostlé stromy, zelení byly osázeny i další místa v areálu nádraží i přednádraží. Součástí projektu je retenční nádrž na dešťovou vodu.

Cestujícím slouží také nová výpravní budova s čekárnou. Budova je klimatizována, plně bezbariérová a cestujícím nabízí sociální zázemí, wifi připojení a služby informační kanceláře.

V blízkosti nové výpravní budovy byla umístěna restaurovaná socha boha Merkura, ochránce cestujících. Skulptura byla původně součástí kamenné kašny na náměstí u radnice.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošlo také přednádraží na druhé straně Jesenické ulice, která lokalitu protíná. Vzniklo zde parkoviště pro 130 automobilů a devět stání pro autobusy, řidiči mají díky smart systému přehled o tom, kolik je volných parkovacích míst. Vyrostla zde i cyklověž pro uložení 118 jízdních kol. Celý areál hlídá kamerový systém.

Náklady na realizaci autobusového nádraží a okolí dosáhly částky 169 milionů korun. Investorem stavby je město Šumperk ve spolupráci se společností ČSAD Ostrava, která financovala výstavbu výpravní budovy.

Autoři projektu jsou architekt Miloslav Tempír a projektant Luděk Cekr, stavbu realizovala společnost Terminál Šumperk, což je sdružení firem IMOS Brno a PSG DS Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…