Šumperk: Cyklověž, to je superbezpečné uložení kola

06.07.2021 13:02

Má kapacitu 118 kol, za úschovu se platí 5 Kč za den, vyrostla již ve dvou desítkách měst v České republice a na Slovensku, v Šumperku se stala významným architektonickým prvkem u vlakového nádraží. Jde o cyklověž, do které jednoduše vložíte své kolo třeba i s dětskou sedačkou.

Šumperk: Cyklověž, to je superbezpečné uložení kola
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Úschova kola trvá jen několik vteřin. S bicyklem přijedete ke vstupu a najedete s ním do koleje, stisknete tlačítko a vyzvednete si lístek s čárovým kódem. Následně systém věže kolo „spolkne“ a uloží do prázdného místa. Pětikorunu za den zaplatíte až při vyzvednutí kola, pro které potřebujete lístek s kódem. Odložená kola jsou navíc pod neusálým dohledem kamerového systému.

Podle vedení města by měla cyklověž cílit především na občany, kteří každý den dojíždějí za prací. „Na nádraží přijedou na kole, které odloží do cyklověže a do práce se pak vydají vlakem nebo autobusem. Spolu s kolem mohou do skladovacího systému věže uložit i například přilbu, dětskou sedačku a další příslušenství,“ upozornil šumperský místostarosta Jakub Jirgl. Podle něj by mohli úschovu kol využívat také turisté, kteří přijedou do města na kole a mají zájem si prohlédnout město.

Cyklověž je vybavena samoobslužným skladovacím systémem, v reálu jde o průmyslového robota, který plnící funkci moderní kolárny. Uvnitř cyklověže mohou zájemci uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředí bez přístupu jiných osob. Na kolo neprší ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem. Cyklisté zde mohou uložit společně se svým kolem i cyklistické doplňky, bagáž, dětskou sedačku, přilbu nebo tašku s nákupem na řídítkách. Bezpečnou a spolehlivou úschovnu mají k dispozici 24 hodin denně po celý rok.

Zájemci mohou využít i veřejnou pumpu, která je instalována v těsné blízkosti cyklověže. Jde o jednoduchý přístroj pro dohuštění pneumatik nejen u jízdních kol, ale i kočárků, vozíčků a podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.