Šumperk: Jan Zajíc – 50 let od vzplanutí Pochodně č. 2

11.02.2019 9:31

Na konci února roku 1969 si vítkovský rodák a student šumperské „průmyslovky“ Jan Zajíc dobrovolně vzal život, aby po vzoru činu Jana Palacha vyburcoval národ z letargie během okupace sovětskými vojsky a nastupující normalizace. Město Šumperk společně s kulturními organizacemi a školami připomene důležité výročí této tragické události.

Šumperk: Jan Zajíc – 50 let od vzplanutí Pochodně č. 2
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Městská knihovna T. G. Masaryka Šumperk připravuje na čtvrtek 21. února komponovaný pořad tematicky věnovaný Janu Zajícovi. „Od 18. hodiny zavzpomíná na svého spolužáka z ročníku paní Marie Jílková, následně proběhne projekce dokumentárního filmu ‚Pochodeň č. 2 – Sami proti zlu‘ a na závěr budou z korespondence maminek Jana Zajíce a Jana Palacha a osobní dopisy paní Zajícové, které adresovala Ince Kocůrkové, číst herečky Olga Kaštická a Svatava Niečová,“ popisuje Kamila Šeligová, ředitelka knihovny. Vstupné se vybírat nebude.

V pátek 22. února proběhne za účasti studentů, vedení školy a představitelů města pietní akt u busty Jana Zajíce, jež vytvořil sochař Olbram Zoubek a je umístěna na fasádě střední průmyslové školy.  „Zástupci školy a města se poté vydají přímo do Vítkova, kde proběhne pietní shromáždění přímo u hrobu Jana Zajíce a večer spojený s předávání Ceny Jana Zajíce, jež se každoročně uděluje úspěšným a nadaným mladým vítkovským občanům,“ říká starosta Tomáš Spurný.

Padesátileté výročí položení oběti Jana Zajíce připadá na pondělí 25. února. S tímto dnem je spojeno také nejvíce akcí spojených s připomenutím jeho osobnosti. Vlastivědně muzeum připravilo exkluzivní jednodenní výstavu „Ve jménu života Vašeho – Hořím!“ – vystaveny budou osobní dokumenty a předměty přibližující osobnost Jana Zajíce a okolnosti jeho činu. Výstava bude přístupná zdarma od 9 do 16 hodin.

V 16 hodin pak bude zahájena výstava „Jan Zajíc – Verše“ v prostorách galerie informačního centra. Nakladatelství Olympia a Ústav pro studium totalitních režimů vydaly v roce 2016 sbírku veršů Jana Zajíce s ilustracemi šumperské rodačky Míly Prokůpkové. „Výstava grafik Míly Prokůpkové bude instalována v galerie šumperského ‚íčka‘, vernisáž bude za účasti autorky ilustrací a přednesem Zajícových básní s hudebním doprovodem,“ říká Bohuslav Vondruška, jenž akce spojené s připomínkou výročí Jana Zajíce spoluorganizuje a koordinuje. Na vernisáž v 17 hodin naváže divadelní představení „Pochodeň č. II“. „Hru ve formě scénického koncertu napsali šumperští herci a realizovali pod režijním vedením Štěpána Gajdoše, účinkují Nela Štefanová, Martin Zahálka a Kryštof Grygar v roli Jana Zajíce,“ vysvětluje Matěj Kašík, ředitel divadla a dodává, že se vstupné vybírat nebude.

Tento významný den zakončí projekce filmu „Jan“ režiséra Iva Trajkova z roku 1991 s Jakubem Wehrenbergem a Lindou Rybovou v hlavních rolích. Kino Oko Šumperk jej uvede od 18:30 se symbolickým vstupným 30 Kč.

Čin a osobnost Jana Zajíce si nebudeme připomínat pouze v únoru. „Na období léta bychom rádi zapůjčili a v klášterním kostele instalovali putovní výstavu ‚Příběh Jana Zajíce‘, jež pochází již z roku 2014 a kterou vytvořili studenti gymnázia a ‚průmyslovky‘ v rámci projektu pro občanské sdružení Pant, nedočkavci si ji však můžou kdykoliv prohlédnout na internetových stránkách www.pribehjanazajice.cz,“ uzavírá Vondruška.

Program

Čtvrtek 21.02.2019

18:00 Jan Zajíc – vzpomínkový večer – během vzpomínkového večera bude promítnut krátký dokument Jan Zajíc - Pochodeň č. 2, Sami proti zlu. Na svého spolužáka z ročníku zavzpomíná Marie Jílková. Na setkání donese i autentické fotografie. Na závěr vzpomínkového večera vystoupí Olga Kaštická a Svatka Niečová a budou číst korespondenci maminky Jana Palacha mamince Jana Zajíce a osobní dopisy paní Zajícové, které adresovala Ince Kocůrkové.

Pátek  22.02.2019

11:00 pietní akt u busty Jana Zajíce u VOŠ a SPŠ Šumperk

Pondělí 25.02.2019

9:00 Ve jménu života Vašeho – Hořím! ve Vlastivědném muzeu v Šumperku – Výstava osobních předmětů a dokumentů Jana Zajíce uchovávaných ve sbírkách šumperského muzea (do 16:00).
16:00 vernisáž výstavy „Jan Zajíc – Verše“ – ilustrace Míly Prokůpkové ze stejnojmenné knihy za účasti autorky v Informačním centru Šumperk
17:00 divadelní představení Pochodeň č. II na Hrádku
18:30 projekce filmu „Jan“ pro veřejnost v kině Oko

Červenec–srpen 2019

Výstava „Příběh Jana Zajíce“ v klášterním kostele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…