Šumperk: Vodovodní síť prochází plošným odkalováním

30.03.2023 11:31 | Tisková zpráva

Vodovodní síť na Šumpersku prochází plošným odkalováním. Vodohospodáři prosí, aby odběratelé informovali o zákalu v dodané vodě na centrální vodárenský dispečink (nepřetržitá služba), tel. 583 317 202. Tímto pomohou lokalizovat pohyb kalového mraku a vhodně stanovit správná místa pro odkalení.

Šumperk: Vodovodní síť prochází plošným odkalováním
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

„Dodávka zakalené vody je sice pro odběratele opticky nevyhovující, nejsou jí však porušeny povolené limity pro dodávku pitné vody. Voda je nadále hygienicky nezávadná a lze ji používat. Obvykle stačí krátké odpuštění zakalené vody k obnovení standardní dodávky,“ informuje společnost ŠPVS.

V poslední době se v tlakovém pásmu H1, které je zásobováno z vodojemu Skalka umístěném mezi Temenicí a Bratrušovem, periodicky objevuje zvýšený zákal v dodávané vodě. Zákal vzniká v jakémkoli vodovodním potrubí – jde o mikroskopické částice, které se uvolňují při korozi kovových potrubí, do vody se také dostávají při manipulaci s potrubím, zejména při jeho opravách.

Částice zákalu se usazují v místech slabšího průtoku, především v koncových větvích vodovodu, při změně proudění se však mohou rozvířit a zakalit. Provozovatel vodovodu se snaží zákal odstraňovat řízeným odkalováním, a to jak preventivně pravidelným odkalováním, tak i operativně při nutných zásazích do vodovodní sítě. Přes veškerou snahu však nelze zcela zabránit, aby se zakalená voda dostala až přímo ke spotřebitelům.

Vnitřní stěny vodovodního potrubí v řadě míst Šumperka jsou silně zkorodované, což zvyšuje uvolňování železitých částic způsobujících zákal, v obdobném stavu je i přivaděč vody z Koutů přes Rapotín a dál do Šumperka. Ačkoli potrubí je celkově neporušené a plně funkční, vnitřní koroze negativně ovlivňuje kvalitu dodávané vody. Z tohoto důvodu investuje vlastník vodovodu, společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s., nemalé finanční prostředky do výměny vodovodního potrubí.

V současné době probíhá druhá část 1. etapy výměny vodovodního přivaděče v Loučné a další etapy by měly navazovat. Z preventivních důvodů je tedy nutné navýšit frekvenci odkalování na dodavatelské síti. Mimořádné vyčištění vodojemu Skalka již proběhlo, v období přelomu března a dubna 2023 bude probíhat plošná odkalovací kampaň v těchto ulicích: Švédská, Norská, Dánská, Islandská, Finská, Jugoslávská, Temenická, Anglická, Sládkova, Fibichova, Čajkovského, Šumavská, Zemědělská, Erbenova, Březinova a Kmochova.

Za způsobené nepříjemnosti se společnost ŠPVS omlouvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

11:17 Hodonín: Město opět přispěje prvňáčkům na školní potřeby

Město Hodonín přispěje také ve školním roce 2024/2025 rodičům budoucích prvňáčků z hodonínských zákl…