Šumperk: Vysloužilé žárovky nepatří do směsného odpadu

08.07.2021 10:29

Kam s nefunkční žárovkou? Vysloužilé žárovky, zářivky a výbojky rozhodně nepatří do popelnice na směsný odpad. Může z nich totiž při rozbití unikat nebezpečné látky. Jde o nebezpečný odpad, který je třeba odborně zpracovat.

Šumperk: Vysloužilé žárovky nepatří do směsného odpadu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V průměrné domácnosti se nachází přibližně 14 světelných zdrojů. V posledních letech se postupně přechází na ekonomicky a ekologicky šetrnější druhy. Má to ale jeden háček: pokud žárovka dosvítí, nesmí skončit v běžném koši. „Důvodem jsou druhotné suroviny, které lze díky recyklaci znovu využít. Navíc zářivky, trubicové i kompaktní, obsahují malé množství jedovaté rtuti, kterou je třeba odborně zpracovat,“ informuje místostarosta Jakub Jirgl, v jehož gesci je životní prostředí a odpadové hospodářství.

Vysvětlil, že při špatném či neodborném zacházení a ve vyšších koncentracích totiž může rtuť ohrozit lidské zdraví a životní prostředí. Nejjednodušší je tedy vzít jakoukoliv vysloužilou žárovku a odevzdat ji v obchodě při nákupu nové.

Další možnost, jak správně naložit s nefunkčním světelným zdrojem, je odevzdat ho ve sběrném dvoře v Příčné nebo Anglické ulici. Obsluha sběrného dvora svítidla zdarma převezme a uloží do speciální sběrné nádoby, aby nedošlo k jejich rozbití. Zpětný odběr veškerých světelných zdrojů i dalších elektrozařízení pro město Šumperk zajišťuje kolektivní systém EKOLAMP, který dodává sběrné nádoby a plně hradí také veškeré náklady na přepravu a recyklaci odevzdaného elektroodpadu.

„Díky EKOLAMPu ušetříme z obecního rozpočtu část prostředků, které bychom jinak museli použít na ekologickou likvidaci nebezpečného odpadu. Menší nepohodlí spojené se správnou likvidací žárovky, fénu, vysavače či jiného elektrozařízení nám vynahradí vědomí, že společně přispíváme k ochraně životního prostředí okolo nás,“ doplnil Jakub Jirgl.

Více se o nakládání s nefunkčními elektrozařízeními a dalších aktivitách společnosti EKOLAMP najdete na www.ekolamp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…