Šumperk pojmenoval ulici po svém slavném rodákovi

21.03.2023 15:03 | Tisková zpráva

Ulice Leo Slezaka, to je nová adresa, která přibyla v Šumperku. Zastupitelé přejmenování ulice schválili v pondělí 20. března. Zároveň odsouhlasili udělení Čestného občanství města Šumperka Leu Slezakovi.

Šumperk pojmenoval ulici po svém slavném rodákovi
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Tento slavný šumperský rodák patří k nejvýznamnějším osobnostem světové operní scény. Byl hvězdou Metropolitní opery v New Yorku, po desetiletí hlavní hvězdou opery vídeňské,Leo Slezak jako Lohengrin účinkoval ve více než čtyřiceti filmech. V roce 2023 si připomínáme 150. výročí jeho narození. Přejmenování ulice i návrh na udělení čestného občanství navrhl radní Radovan Auer (Šumperáci). 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Leo Slezak se narodil 18. srpna 1873 v Šumperku v českoněmecké rodině. Otec hospodařil na rodinném mlýně, který však musel opustit z finančních důvodů. Rodina se přestěhovala do Brna, kde Leo začal chodit do školy.

Nebyl dobrý student, škola ho nebavila, často vyrušoval a reálné gymnázium nedokončil. Šel do učení, kde strávil tři roky, ale nejvíc ho lákalo divadlo. Nejprve působil jako statista, později byl devatenáctiletý Leo Slezak přijat jako elév do operního souboru německého divadla.

V roce 1896 debutoval v titulní roli Lohengrina, v roce 1898 přešel do Královské dvorní opery v Berlíně, po roce přesídlil do Vratislavi. Zde se seznámil se svou pozdější manželkou, herečkou Elisabeth Wertheimovou (1874–1944).

Leo Slezak v rce 1939 ve filmu Valčík z OněginaPoté následovala hostování v Londýně a ve Vídni, kde byl přijat s nadšením. Od září 1901 byl stálým členem sboru Vídeňské státní opery, kde odstartovala jeho hvězdná kariéra. Roku 1909 podepsal tříletou smlouvu s Metropolitní operou v New Yorku, kde se stal doslova miláčkem publika.

Proslavil se nejen na operní scéně, ale také jako zpěvák písní. Pravidelně se vracel do Brna na pohostinská vystoupení v Novém německém divadle a několikrát zavítal se svým recitálem i do rodného Šumperka. V dubnu 1934 vystoupil ve své poslední roli jako Othello na jevišti Vídeňské státní opery, kde během své dlouhé kariéry nastudoval 44 rolí a odehrál více než tisíc představení.

Jeho hlasový obor byl hrdinný tenor, fascinoval svým hlasem a také úžasnou srozumitelností textu. Svou výškou 195 cm a hmotností téměř 150 kg byl i opticky výrazným zjevem. Roku 1932 započala jeho druhá kariéra hvězdy německé kinematografie, v nichž ztvárnil zejména komické role a téměř ve všech také zpíval. Natočil kolem 45 filmů.

Dříve Tatranská nyní ulice Leo Slezaka propojuje ulici J. z Poděbrad, Gen. Svobody a náměstí Republiky. Na této ulici nikdo nebydlí, nesídlí zde ani žádná firma, změna tedy nikomu nezpůsobí problémy. Budou pouze vyměněny dva kusy tabulek a jedna směrovka s názvem ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…