Tábor: Město zahájilo Univerzitu třetího věku, studentů je 80

25.09.2019 9:15

Pilotní ročník Univerzity třetího věku (U3V) zahájilo v pondělí 23. září 2019 v zasedacím sále na Husově náměstí město Tábor ve spolupráci s Kontaktním centrem pro seniory a Teologickou fakultou Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Tábor: Město zahájilo Univerzitu třetího věku, studentů je 80
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

U3V je určena lidem ve věkové kategorii 50+. Na posluchače čeká pětidílný kurz (zimní semestr) s názvem Otazníky evropské historie. Úvodní výuka se jmenovala Zánik impéria (problematika zániku Římské říše). Přednášejícím byl prof. Martin Weis, vedoucí katedry teologických věd Teologické fakulty Jihočeské univerzity

Na první přednášku, která trvala s přestávkou celé dopoledne, přišlo 80 studentek a studentů starších 50 let. Vedoucí městského Odboru sociálních věcí Městského úřadu v Táboře Lucie Manková byla mile potěšena. „Měli jsme strach, zda naplníme minimální kapacitu třiceti studentů. Zájem předčil naše očekávání. Máme ještě patnáct náhradníků,“ chválí zájem Táboráků Lucie Manková.

Studentky a studenty pozdravil starosta Štěpán Pavlík. „Jsem rád, že je vás tu tolik. Dříve jsme organizovali pouze akademii, univerzita bude mít větší odborný punc včetně indexů,“ uvedl starosta. Další slova přidala místostarostka Olga Bastlová. Ta na úvod předala dárkový koš své oblíbené učitelce ze základní školy, jejíž jméno objevila mezi přihlášenými posluchači. „Aktivních seniorů v Táboře přibývá. Ve městě žije jedenadvacet procent obyvatel starších pětašedesáti let,“ uvedla Olga Bastlová.

Na U3V se přihlásily například tři kamarádky, bývalé učitelky, v čele s Jitkou Růžkovou. „Zaujala nás témata. Důležité je i v seniorském věku něco dělat, nezabývat se pouze domácností a vnoučaty, ale vyvíjet aktivitu,“ míní Jitka Růžková. Bývalé učitelky se také shodly, že je dobré získat jiný pohled na dějinné události a porovnat ho s tím, který získaly, když v mládí studovaly.

Další posluchačku Světluši Fialovou přilákal přednášející. „Profesora Weise znám, už jsem na jeho přednáškách byla, dobře se poslouchá, je to velký odborník na dějiny,“ svěřila se Světluše Fialová.

Za zimní semestr zájemci zaplatili 500,- Kč. Příští termín přednášky je pondělí 7. října 2019: Železná pěst Evropy (kapitoly z dějin rytířských řádů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…