Také Klimkovice chystají tradiční masopust s průvodem masek

07.02.2018 11:33

V masopustním týdnu nebudou zahálet ani Klimkovičtí! Masopust v Klimkovicích se bude konat v sobotu 10. února od 14 hodin, tedy nejbližší víkend před masopustní středou.

Také Klimkovice chystají tradiční masopust s průvodem masek
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

V Klimkovicích se na jeho pořádání podílí celá hromada organizací i jednotlivců. Nositelem myšlenky je místní spolek pečující o historii a tradice Paměť Klimkovic. Masopust je jednou z mnoha akcí, ve kterých se angažuje. Vždy chystá průpovídky do průvodu, kterého se účastní kolem stovky masek, i rozvernou politickou satiru a také scénář nezbytného pochovávání basy. Spolupracuje s Centrem volného času Mozaika Klimkovice, které už v předstihu pořádá pro děti i rodiče workshopy na výrobu masopustních masek a připravuje divadelní scénku, která se na závěr oslav odehraje v místním kině Panorama. Tam se také nabízí zabijačkové speciality, které připravuje pro změnu místní jednota Orel Klimkovice. Město tomu všemu poskytuje kompletní technické zázemí, prostory kina, připravuje ozvučení a zajišťuje klimkovickou dechovou hudbu Veselka, která doprovází po městě masopustní průvod.

K tradici masopustu se Klimkovice vrátily před sedmi lety. Když průvod poprvé vyrážel od zámku do ulic města, obyvatelé čtyřtisícového města sice s pobavením sledovali rej masek, ale nijak zvlášť se nezapojovali. Teď už na trase průvodu čeká na masky často vřelé přivítání i nějaké to občerstvení. Účastníci průvodu mají sebou chrastítka, trumpety, bubínky; průvod prostě nelze přehlédnout ani přeslechnout. "Už se nám otevírají mnohé dveře a spolu s místními si připíjíme štamprličkou, okusíme jednohubky, děti vyfasují nějakou sladkost," prozradila jedna z hlavních organizátorek akce Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice. Nejvíce na průvod vždy čekají v klimkovickém domově pro seniory, jehož obyvatele umí rozverné masky zvláště potěšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.