Třebíč: Na Pekelném kopci vyroste rozhledna

15.02.2013 21:01

Milovníci aktivní turistiky z Třebíčska i vzdálenějších krajů se mohou těšit na atraktivní novinku. Na nedalekém Pekelném kopci by během dvou let měla vzniknout zbrusu nová rozhledna. Zastupitelstvo města schválilo v lednu předložení projektu na dotaci z Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Třebíč: Na Pekelném kopci vyroste rozhledna
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Z pohledu pamětníků rozhledna na známém Pekelňáku až tak úplně nová nebude. Do padesátých let minulého století tam totiž stávala. Kopec vždy byl a i dnes je oblíbeným cílem výšlapů. Záměr stavby rozhledny po více než padesáti letech přiblížila místostarostka Marie Černá: „Myšlenka obnovení rozhledny tady dlouhodobě zrála. Pekelný kopec se nachází na rozhraní katastru tří obcí – Mastníku, Starče a Třebíče – a již před více než dvěma roky zahájil Mikroregion Třebíčsko přípravné práce k výstavbě rozhledny. Díky jedné z posledních finančních příležitosti z evropských fondů připravilo město Třebíč tento projekt do takové fáze, že mohl být předložen do nedávno uzavřené výzvy ROPu. Mikroregion je partnerem tohoto projektu a je připraven i finančně přispět na neuznatelné náklady.“

Autorem návrhu nové rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura, který vytvořil několikrát oceněnou akátovou rozhlednu Výhon u Židlochovic na Brněnsku. Struktura stavby využije náměty a motivy z baziliky svatého Prokopa a Židovské čtvrti. V třírozměrné stavbě rozhledny bude patrný motiv dvou pootočených čtverců. Celkové ztvárnění objektu zohlední místní pověst. „Podle legendy, která se váže k patronu naší baziliky, zkrotil svatý Prokop ďábla, odhodil ho a ten dopadl právě na Pekelný kopec u Třebíče,“ řekla Marie Černá.

Součástí projektu, ve kterém město žádá o evropskou dotaci, bude kromě rozhledny také vybudování TouristPointu v Národním domě. Propojení Pekelného kopce a třebíčských památek UNESCO bude doplněno stavbou drobné infrastruktury pro pěší turisty a cykloturisty. Počítá se se značením a několika odpočívkami na trase. „Potřebnou novinkou bude TouristPoint v dvorním traktu Národního domu. Cyklisté i pěší turisté si tam budou moci odpočinout, odložit kola a zavazadla, občerstvit se a případně osprchovat,“ doplnila ředitelka Městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková.

Celkové náklady na stavbu rozhledny, doplňkovou infrastrukturu, značení a zřízení TouristPointu přestavují částku 12 milionů korun. Plných 85 procent by měla pokrýt dotace Evropské unie z programu Regionálního operačního programu NUTS II Jihovýchod. Město by tedy ze svého rozpočtu přidalo 1,8 milionu korun. Pokud vše dopadne dobře, měla by radnice dostat vyrozumění o přiznání dotace v květnu až červnu letošní roku. Stavět by se začalo na podzim s dokončením v roce 2014.
 
Ivan Přibík
tiskový mluvčí a kronikář města

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trebic.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …