Třebíč: Občané piknikovali na podporu pěstitelů

18.05.2022 17:39 | Tisková zpráva

Na celkem 140 místech po celé České republice se v sobotu 14. května uskutečnil komunitní piknik na podporu pěstitelů kávy, kakaa nebo banánů. Lidé společnou snídaní z fairtradových nebo lokálních surovin dali najevo zájem o životy lidí, kteří pěstují naše potraviny.

Třebíč: Občané piknikovali na podporu pěstitelů
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Přidala se i Třebíč, kde akce proběhla na zahradě Centra volného času Hrubínka. Sešlo se na ní přes 30 lidí. Akce se koná vždy druhou květnovou sobotu na Světový den pro fair trade.

Atmosféra snídaně byla skvělá, to také doplňovalo i slunečné počasí. Účastníci posnídali férovou kávu nebo čaj a k tomu připravené dobroty ze surovin od lokálních pěstitelů nebo z domácích produktů. Snídaně byla doplněna poutavou přednáškou o Fair trade na příkladu Kostariky v podání Jana Jíchy. Pro děti byly v zahradě nachystané venkovní hry.

Férová snídaně je největší akcí na podporu fair trade v České republice. „Účastníci Férové snídaně dávají symbolicky najevo, že se zajímají o původ zboží. Chtějí si společně pochutnat na exotických dobrotách a zároveň přispět k tomu, aby se pěstitelé mohli důstojně uživit a nebylo ničeno životní prostředí,“ říká koordinátor akce Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Fairtradové výrobky jsou stále dostupnější. V roce 2021 se u nás prodalo o téměř dvě třetiny více fairtradového kakaa oproti předchozímu roku. Nárůst zaznamenal i prodej fairtradové kávy: při přepočtu na šálky kávy vypil každý obyvatel ČR loni v průměru téměř 15 espress připravených z férové suroviny. Fairtradový příplatek za zboží prodané v ČR, tedy peníze navíc, které pěstitelé vynakládají na rozvoj komunit a zlepšení efektivity pěstování, vzrostl o více než o třetinu na 37 milionů Kč. „Etická spotřeba má reálné pozitivní dopady,“ jak vysvětluje Stanislav Komínek.

Díky fairtradovému příplatku mohou pěstitelé přecházet na ekologická hnojiva, chránit lesy, využívat nová technická vybavení nebo zlepšovat kvalitu svého bydlení. Fairtrade jako jedna z etických certifikací má pro pěstitele i další přínosy – zakazuje dětskou práci, takže děti mohou chodit do školy a vzdělávat se, a zahrnuje i školení pěstitelům ke zvyšování efektivity pěstování a šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.

Podrobné informace o akci naleznete ZDE.

Další akcí na podporu fair trade v Třebíči bude 7. ročník festivalu Buď fér – ochutnej africkou hudbu a férovou kávu, který se koná v neděli 24. 7. 2022 od 14:00 do 18:00 v areálu zámeckého parku. Na akci se můžete těšit např. na vystoupení skupiny Tam Tam Batucada, workshop bubnování a africké dílničky. Vstupné zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…