Třebíč: Zámecký park bude hostit výstavu o pěstitelích z Pobřeží slonoviny

30.09.2019 11:11

Výstava pod širým nebem u příležitosti Světového dne důstojné práce, nazvaná Cena kakaa, bude od 5. do 12. října k vidění v zámeckém parku v Třebíči. Autorem fotografií je Stanislav Komínek z organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

Třebíč: Zámecký park bude hostit výstavu o pěstitelích z Pobřeží slonoviny
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Každým rokem se zaměření výstav mění. Zatímco v roce 2015 byla hlavním tématem káva, o rok později pak koželužny a výroba obuvi, v roce 2017 pěstování banánů a loni výroba bot v Indii, letošní téma je pěstování kakaa.

Zhruba 90 procent celkové produkce kakaa vypěstuje 4,5 milionu malopěstitelů. Jsou jimi hlavně farmáři s rodinnými políčky, převážně v západoafrických zemích a Ghaně. Pěstitelé si touto prací vydělají necelý dolar za den. Nemohou si najímat dělníky a jsou nuceni využívat k práci děti. Statistiky odhadují, že počty dětí, pracující na kakaových plantážích, se pohybují kolem 2 milionů.

Nárůst produkce a nízká cena kakaa z Pobřeží slonoviny jsou vykoupeny nejen otrockými podmínkami pěstitelů, ale také ničením životního prostředí. Od roku 1960 přišla země o 80 % svých deštných pralesů. Tím mizí životní prostor pro vzácné hrošíky liberijské, slony pralesní nebo šimpanze učenlivé. Kácení deštných pralesů také zrychluje dopady klimatických změn po celé planetě.

Autor fotografií výstavy Stanislav Komínek spolu s Lukášem Matěnou vyrazili na konci roku 2018 do západoafrického Pobřeží slonoviny, aby zdokumentovali podmínky pěstování kakaa. Pobřeží slonoviny je největším světovým producentem kakaa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …