Trutnov: I.C.E. karta neboli Seniorská obálka má novou podobu a formát

05.09.2021 11:59 | Tisková zpráva

Mezi občany Trutnova rozšířená Seniorská obálka jde s dobou a změnila svůj vzhled a rovněž i formát (přičemž původní platí stále). Nově můžete získat "mini" kapesní verzi obálky. Velká i malá verze nyní obsahují políčko pro záznam o provedených očkováních.

Trutnov: I.C.E. karta neboli Seniorská obálka má novou podobu a formát
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Seniorská obálka byla vytvořena v rámci projektu Senioři v krajích již v červnu 2018, a to z podnětu MPSV, resp. ve spolupráci s Jihomoravským krajem, tamní zdravotnickou záchrannou službou a dalšími složkami integrovaného záchranného systému (IZS). Díky tomuto projektu je seniorská obálka distribuována po celé ČR. Na základě pozitivní zpětné vazby na verzi používanou v domácnostech uživatelů nyní vznikla také MINI „cestovní“ varianta do peněženky.

Jedná se o tiskopis s důležitými zdravotními údaji pro potřeby IZS, tj. zdravotníků, hasičů a policie, a to v situacích ohrožení zdraví či života. Zkrácené označení I.C.E. karta (In Case of Emergency) znamená „použít v případě nouze“. Jak již název napovídá, je určena především seniorům, ale pomoci může každému bez ohledu na věk.

Do I.C.E, karty se vyplňují základní údaje o nemocech, lécích, které jsou dotyčnou osobou užívány, alergiích, nově také údaje o očkováních a v neposlední řadě i kontakty na nejbližší příbuzné a blízké. Uvedené informace jsou velmi důležité pro přivolanou pomoc v situacích, kdy osoba, která potřebuje pomoc, je momentálně sama a není schopna se záchranáři komunikovat. Z výše uvedeného je zřejmé, že seniorská obálka může bezprostředně pomoci při záchraně života a navíc podporuje princip trojí zodpovědnosti – občana za své zdraví, rodiny za své blízké a obce za své občany.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

S vyplňováním seniorské obálky mohou kromě osob blízkých pomáhat rovněž sociální pracovníci obce a sociálních služeb, případně lékaři. V této souvislosti je důležité mít uváděné údaje stále aktuální a měnit je s každou změnou např. předepsaného léku či kontaktu.

I.C.E. kartu - Seniorskou obálku, včetně informací k vyplnění, lze získat na Odboru sociálních věcí, školství a zdravotnictví a rovněž na inforecepci MěÚ Trutnov.

Pořízení tiskopisu je ZDARMA a můžete si jej rovněž stáhnout a vytisknout na níže uvedeném odkazu.

K zájemcům se I.C.E. karta – Seniorská obálka dále dostává i přes poskytovatele sociálních služeb či další organizace, například Pečovatelskou službu Trutnov, Stacionář mezi mosty Trutnov, Oblastní charitu Trutnov, Městskou knihovnu Trutnov a Úřad práce v Trutnově - oddělení PnP a DOZP apod.

Tiskopis i návod k vyplnění ke stažení ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…