Turnov: Na radnici proběhlo jednání s provozovateli barů a restaurací

24.04.2023 7:29 | Tisková zpráva

Vedení města včetně několika zastupitelů, společně s Policií ČR i městskou policií, během setkání na historické radnicí jednalo s provozovateli barů i restaurací v Turnově.

Turnov: Na radnici proběhlo jednání s provozovateli barů a restaurací
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Pozvánka na odpolední setkání mířila na provozovatele restaurací, barů a dalších podniků ve městě. Pozvání nakonec přijalo 7 podnikatelů. Jednalo se o tom, jak zajistit dodržování nočního klidu nebo úklid okolí provozoven, ale také o tom, jak s limity chování může pomáhat policie nebo městská policie.

Starosta města Ing. Tomáš Hocke hned v úvodu řekl, že město má zájem na dobrých podmínkách pro podnikání ve městě, ale zároveň se snaží zachovat možnost klidného života v centru. Jak řekl: „Nikdo si nepřeje vylidněné domy, kde se lidé pohybují pouze během všedních dnů a v průběhu pracovní doby, ani prázdné obchody a restaurace.“

Setkání si kladlo za cíl nastartovat komunikaci mezi zájmovými skupinami a sdílet pohled na problematiku nočního klidu nebo chování návštěvníků podniků s večerním a nočním provozem. Jak zmínil vedoucí obvodního oddělení Policie ČR npor. Mgr. Milan Drahoňovský: „Také Policii ČR nejde o represi, jde o spolupráci s provozovateli. Je nutné vnímat, že i okolí podniků je jejich provozem ovlivněno. Policie ČR může zasahovat až ve chvíli, kdy dochází k porušení zákona. Ale okolí je často výrazně ovlivněno i chováním, které nepřekračuje hranice zákona.“ Velitel Městské policie Turnov Luboš Trucka k tomu dodal: „Provozovatel často míní, že jejich starost končí na hranicích provozovny, kde si pořádek ošetří. Ale velmi problematické je i kouření venku, kdy skupinky v běžném hovoru v časných ranních hodinách budí velký rozruch, ačkoli neporušují žádné zákonné limity.“

Zmínka padla o pravidelně poškozeném mobiliáři města nebo nepořádku v okolí podniků. Mezi dotazy na provozovatele byla možnost minimalizace pobytu zákazníků ve venkovních prostorách, prověření možnosti pronájmu prostorů pro kuřárnu nebo zajištění pravidelného úklidu v okolí podniků, případně umístění informačních tabulí k zajištění prevence porušování nočního klidu po 22. hodině.

Provozovatelé pak v diskuzi zmínili své snahy o odhlučnění prostor, omezení vynášení skla nebo pravidelný úklid v okolí. Na druhou stranu zmínili požadavky sousedních obyvatel, které často nejsou schopni splnit. Přáli by si také větší frekvenci projíždějících hlídek městské policie.

Na závěr starosta požádal provozovatele o další součinnost v oblasti dodržování nočního klidu a pořádku ve veřejném prostoru. Všem poděkoval za účast a zájem situaci řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…