Uherské Hradiště: Město nechalo opravit kříž v Míkovicích

01.11.2021 12:09

Další z drobných památek, které dotvářejí charakter veřejných prostor města Uherské Hradiště, prošla procesem obnovy. Pozdně barokní kříž datovaný rokem 1777 stojí na mírně vyvýšeném místě v ulici Lesní.

Uherské Hradiště: Město nechalo opravit kříž v Míkovicích
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Na hodnotném historickém díle z jemně zrnného pískovce bylo možné nalézt pozůstatky předešlé neodborné údržby i defekty. Povrch kříže a korpusu byl poznamenán degradujícími povětrnostními i biologickými vlivy. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí

Kameník Petr Blaha z Vlčnova kříž nepřevážel, pracoval na místě. Musel odstranit pozůstatky barev a nevhodné materiály z dřívějších oprav, vrstvy řas a lišejníků, prach a nečistoty. Poté doplnil chybějící části modelace, provedl zpevnění kamene, barevnou retuš i hydrofobní ošetření. Základ kříže zůstal zachován. Práce si vyžádaly náklady 90 tisíc korun.

Kříž datovaný k roku 1777 spadá časově i typologicky spadá do období pozdního baroka, což dosvědčují, mimo jiné, i ryté barokní rámy na podstavci a pylonu kříže, stejně jako květinové závěsky v horní části pylonu.

„Kříž, ač není dosud zapsán v Ústředním seznamu památek, je cenným dokladem pozdně barokního umění, jakož i úrovně zdejší řemeslné práce 2. poloviny 18. století. Například sokl s podstavcem zdobí reliéf Panny Marie Bolestné, jejíž hruď je prokláta mečem. Podobných reliéfů se v našem regionu, natož na území města, příliš mnoho nevyskytuje,“ upozornila historička Blanka Rašticová.

V poslední době město obnovilo několik podobných památek jako je kříž v Míkovicích, včetně takových, které dosud nejsou zapsány v Ústředním seznamu kulturních památek. „V loňském roce se jednalo se o pozdně barokní kříž nad Véskami, v trati nazvané V Nivách, dále o kříž stojící u vchodu do kostela Zvěstování Panny Marie ve Františkánské ulici či o pískovcovou plastiku Piety, která stojí v Sadové ulici poblíž mateřské školy,“ vyjmenoval místostarosta Jaroslav Zatloukal.

Dalšími obnovenými památkami jsou dva kříže, jejichž obnovu provedl restaurátor Tomáš Kopčil v letošním roce. „Prvním z nich je kříž v Sadech nad hřbitovem při cestě na sídliště Východ, druhý stojí v Mařaticích na ulici 1. máje poblíž pekárny. V měsíci květnu byla dále dokončena obnova sochy Panny Marie Bolestné ve Vinohradské ulici. A hotové již je také zrestaurování dvou kulturních památek ve Smetanových sadech, a to sloupu sv. Rocha a pomníku rodiny Winklerovy. Na obnovu i menších památek, chceme-li je zachovat pro příští generace, není možné rezignovat. Každoročně na to uvolňujeme stovky tisíc korun, významně nám pomáhají také dotace z ministerstva kultury,“ připomněl Zatloukal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…