Uherské Hradiště: Na zářijových slavnostech budou představeny krojové vystřihovánky

18.08.2018 19:05

Anička a Janíček, dvě oblíbená jména v Uherském Hradišti a Starém Městě, tvoří krojový pár papírových vystřihovánek pro děti a dospělé. Tyto vystřihovánky autorky MgA. Yvony Jandákové budou představeny a slavnostně pokřtěny během Slováckých slavností vína a otevřených památek v Uherském Hradišti v neděli 9. září 2018.

Uherské Hradiště: Na zářijových slavnostech budou představeny krojové vystřihovánky
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

„Nápad krojových vystřihovánek není úplně nový, ale poměrně dlouho jsme hledali někoho, kdo bude k tomuto dílu přistupovat s respektem ke kroji a tradicím obecně, bude ochoten každý krok konzultovat s etnografy a výsledek bude mít i vysokou uměleckou hodnotu,“ popsal více než půlroční genezi předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta Stanislav Blaha. „Jsem přesvědčen, že stejně jako mě nadchnou vystřihovánky děti i dospělé. V příštím roce představíme další krojový pár,“ dodal.

Vystřihovánky vznikly díky odborným konzultacím s etnografkou Slováckého muzea v Uherském Hradišti Martou Kondrovou. Tím je také zaručeno, že je kroj proveden správně, každá součástka je terminologicky správně pojmenovaná a vzniká tak i alternativní forma vzdělávání a osvěta. Zadní část vystřihovánky podporuje fantazii dětí - je určena k domalování. Projektem autoři rozšiřují povědomí o krojích Slovácka převážně mezi dětmi, ale i mezi širokou veřejností.

Krojové vystřihovánky udou slavnostně představeny na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek, v průběhu pořadu Klobúček s kosírky kohútí (Kolejní nádvoří, neděle 9. září 13:30).

Cena jednoho kusu vystřihovánek bude 89 Kč a zájemci si je budou moci koupit premiérově na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti druhý zářijový víkend v prodejně Tradičního výrobku Slovácka, ve Slováckém muzeu, ve Skanzenu Rochus, ve Starém Městě na Event centru a v e-shopu www.tradicnivyrobek.cz.

V původním projektu autorky je zpracován kroj z Podluží, Region Slovácko však plánuje postupně zpracovat dalších 9 krojů Uherskohradišťska a Uherskobrodska (kroj vlčnovský, kunovický, buchlovický, uherskoostrožský, kopaničářský, bánovský, nivnický, hradčovický, uherskobrodský, straňanský). Každá panenka a panáček budou mít své jméno, které je typické pro konkrétní krojový okrsek nebo má k tomuto okrsku významný vztah. Vznikne tak série vystřihovánek, které před dvěma generacemi nechyběly v žádné rodině, a se kterými si děti běžně hrály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…