Uherské Hradiště: Šest základních škol ve městě se letos dočká zásadní modernizace učeben

20.01.2018 20:12

Od stavebních úprav, přes vybavení učeben moderní technikou a internetové připojení až po nový mobiliář, se v letošním roce změní prostředí v celkem 16 učebnách základních škol v Uherském Hradišti. Svým rozsahem jde o největší investiční akci roku.

Uherské Hradiště: Šest základních škol ve městě se letos dočká zásadní modernizace učeben
Foto: Uherské Hradiště
Popisek: Uherské Hradiště

Modernizace, ke které byly učebny vybrány v úzké spolupráci města a s řediteli škol, si vyžádá náklad takřka 60 milionů korun.

Zlepšovat podmínky ve školách se město Uherské Hradiště snaží už řadu let. „V minulých letech již byla řada učeben v našich školách modernizována, před čtyřmi lety jsme například do učeben odborných předmětů – chemie, fyziky a biologie na některých našich školách investovali kolem 7 milionů korun.  Technický vývoj, ruku v ruce s novými metodami výuky, jde však kupředu závratným tempem a zejména výpočetní technika rychle stárne. Proto chceme letos výrazně pomoci šesti školám ve městě,“ prohlásil starosta města Stanislav Blaha. Jednotlivé investiční akce ve školách si budou víceméně podobné. „Všude klademe důraz na špičkové vybavení tříd, bezbariérovost a kvalitní internetové připojení,“ shrnul starosta Blaha.

Nových učeben se proto dočkají ZŠ UNESCO, Za Alejí, Sportovní, Větrná, T.G. Masaryka Mařatice a ZŠ Jarošov. Investiční akce „Modernizace učeben“, rozdělená do šesti samostatných projektů, obsahuje stavební práce, vybavení učeben, konektivitu objektů a menším nákladem i mobiliář.

Na modernizaci vyučovacích prostor se těší také Základní škole Za Alejí ve Štěpnicích. Kromě učebny přírodních věd a zeměpisu a kmenové učebny se úprav dočká také místní kuchyňka, ve které se žáci učí základům vaření a jiných domácích prací. „Učebny budou vybaveny kompletně novým mobiliářem – multimediální katedrou s počítačem, žákovskými lavicemi a židlemi a novým technickým vybavením – interaktivní tabulí, videodataprojektorem, počítači a přibude také nové zatemnění oken,“ popsal místostarosta Zdeněk Procházka.  Učebna kuchyňka, kam přibydou nové kuchyňské linky s dřezy, bude vybavena pracovními stoly a novými elektrickými kuchyňskými spotřebiči: sporáky, lednicí, myčkou nádobí, pračkou, odsavačem par, v další části učebny budou stoly se židlemi a tabule.

Sloučení dvou učeben do jedné, počítačové, se dočkají v Základní škole T. G. Masaryka v Mařaticích. „Počítačová učebna bude vybavena multimediální katedrou a žákovským pracovištěm sestávajícím z nových žákovských počítačů, lavic a židlí.  V učebně bude také nová podlaha i umyvadlo včetně obkladu,“ vyjmenoval Procházka. Podle jeho slov to bude podobné také v Základní škole Sportovní. Tam se akce dotkne učebny přírodních věd a dvou jazykových učeben. V základní škole Větrná na sídlišti Východ k tomu mohou počítat s rekonstrukcí učebny dílen – ta rovněž dostane novou podlahu, umyvadla a obklady. Bude zde také nový elektrorozvod pro potřeby technického vybavení.

Stavební práce se ale netýkají pouze učeben, například v Základní škole Jarošov, ve sportovní škole a také v ZŠ T. G. Masaryka v Mařaticích souvisejí také se změnou dispozičního řešení stávajících prostor toalet a s vybudováním WC pro imobilní žáky. V Mařaticích přibude navíc nová plošina určená k přepravě imobilních žáků mezi prvním a druhým podlažím. Také v Základní škole UNESCO se mimo modernizaci učeben a s tím spojenou bezbariérovostí bude řešit i oprava a rekonstrukce vnitřních prostor – hygienická zařízení, elektroinstalace, slaboproudé rozvody atd. Součástí je rovněž zřízení bezbariérového přístupu, které je pro tuto školu řešeno zřízením nového výtahu. Stavební úpravy vnitřních prostor ZŠ UNESCO jsou nejrozsáhlejší a proto budou probíhat ve dvou etapách, letos a také příští rok.

Při modernizaci půjde o největší investiční akci roku 2018 s náklady takřka 60 milionů korun. Starosta ale říká, že peníze jsou vynaloženy na správnou věc: „Když si potom přijdete nové učebny prohlédnout a vidíte, že jste pedagogům i žákům usnadnili práci a zpříjemnili učení, máte nejenom radost, ale také pocit zadostiučinění,“ nechal se slyšet starosta Stanislav Blaha. 

Práce na školách vypuknou v létě a potrvají od poloviny června po celé letní prázdniny až do září. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

10:23 Jihlava: Ježkovy oči získaly další dvě ocenění

V soutěži Radniční oko, které pořádá Sdružení vydavatelů radničních zpravodajů ČR, získaly jihlavské…