Uničov: Pochod válečných zajatců připomeneme výšlapem do Mohelnice

04.02.2018 19:02

Od pomníku volyňských Čechů na náměstí Osvobození v Uničově vyrazí v neděli 11. února v 10.00 hodin pochod, jehož cílem bude 24 kilometrů vzdálená Mohelnice. Pořadatelé touto akcí připomenou pochody smrti; pěší přesuny válečných zajatců a vězňů koncentračních táborů stály v závěru druhé světové války v Evropě čtvrt milionu životů.

Uničov: Pochod válečných zajatců připomeneme výšlapem do Mohelnice
Foto: archiv města
Popisek: Morový sloup a radnice v Uničově

K pochodu Uničov – Troubelice – Úsov – Třeština – Mohelnice se může připojit kdokoliv. „Samozřejmě s tím, že každý dobře zváží své síly. Sedmihodinový pochod v chladném počasí bude náročný. Nebudeme nikde zastavovat, abychom se zahřáli,“ upozornila organizátorka Milena Městecká a dodala: „Na pochodu navštívíme místa, kudy zajatci prošli, i hroby těch, kteří utrpení pochodu nepřežili.“ Mezi účastníky bude i badatel Jiří Nesét z Třeštiny, jenž zajatecké pochody na severní Moravě řadu let mapuje a mimo jiné shromáždil memoáry více než 150 pamětníků.

Cesta Uničov – Mohelnice zdaleka není první upomínkou na pochody válečných zajatců. Například loni koncem ledna několik účastnic v šestistupňovém mrazu absolvovalo 30 kilometrů z Nového Jičína přes Polom do Hranic. Pro letošní rok pořadatelé připravili ještě další čtyři pochody; proběhnou na Mladoboleslavsku, Mariánskolázeňsku, dále v okolí Nového Boru a Cínovce. Všechny takové pochody jsou však pouze malými úseky původních tras. Zajatci na počátku roku 1945 vyráželi z továren v Horním Slezsku a jejich cílem byly zbrojní provozy v severních Čechách nebo v Bavorsku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.