Ústí nad Orlicí: Rozpočet města na rok 2018 je připraven ke schválení

26.01.2018 6:33

Zastupitelstvu města Ústí nad Orlicí bude v pondělí 12. února předložen ke schválení návrh rozpočtu města na rok 2018.

Ústí nad Orlicí: Rozpočet města na rok 2018 je připraven ke schválení
Foto: ustinadorlici.cz
Popisek: Letecký pohled na Ústí nad Orlicí

„Naše město bude v letošním roce hospodařit s 354 miliony, přičemž očekávané příjmy představují necelých 300 milionů korun. Rozpočet je tedy navržen jako schodkový. Schodek ve výši 54 milionů je kryt přebytkem roku 2017 a dlouhodobým úvěrem,“ informoval starosta města Petr Hájek. „Bankovní úvěr město schválilo již v loňském roce, ale dosud jej nečerpalo. Proto je možné úvěr zapojit do rozpočtu 2018 v plném rozsahu, tedy ve výši 42 milionů korun,“ upřesnil informaci starosta města.

Nedílnou součástí rozpočtu města je podrobný soupis stavebních investic a oprav, které budou v průběhu roku realizovány v celkové výši téměř 110 milionů korun. „Investice letošního roku jsou zaměřeny zejména na dokončení staveb zahájených v loňském roce. Jedná se o rekonstrukci hasičské zbrojnice SDH Hylváty, rekonstrukci a přístavbu MŠ Pod Lesem, rekonstrukce ulic Havlíčkova, Černá a Příkopy, propojení ul. Kostelní s ul. Husovou včetně revitalizace parku za ústeckým kostelem, zateplení MŠ Na Výsluní, dovybavení infrastruktury cestovního ruchu a v neposlední řadě demolici areálu Perla. Výčet těchto investic představuje v rozpočtu 42,5 milionů korun,“ sdělil starosta města, který řídí činnost odboru rozvoje města. „Novými stavbami jsou výstavba chodníku v ul. Pražská v Kerharticích, nový chodník v ul. Kladská, dešťová kanalizace v Oldřichovicích, modernizace evakuačních výtahů v domově důchodců a v Centru sociální péče a dovybavení sběrného dvora v areálu společnosti Tepvos. Na tyto nové investice je v rozpočtu alokováno 20 milionů korun, dalších 5 milionů je připraveno na zahájení stavby související s přemístěním Stacionáře do nového objektu v ulici Čs. armády. Nově zahájenou stavbou je také rekonstrukce bývalé ubytovny v lokalitě Dukla. Investiční výdaje na tuto stavbu představují v rozpočtu města 17 milionů korun,“ pokračoval starosta.

Ambice města Ústí nad Orlicí nespočívají pouze v těchto stavbách. Na běžnou údržbu chodníků, komunikací a mostů je v rozpočtu vyčleněno více jak 5 mil. Kč. Téměř 5 mil. Kč budou uvolněny na opravu školských zařízení, obnovu kulturních památek, obnovu a doplnění městského mobiliáře, dětských hřišť a odpočinkových lokalit. „Město samozřejmě také myslí na projektovou přípravu nových staveb a na rozvoj města obecně. Na nové projekty je v rozpočtu vyčleněno 3,5 milionů,“ doplnil starosta města.

V oblasti životního prostředí budou z rozpočtu města pokryty náklady na údržbu a ošetřování veřejné zeleně. „V letošním roce se jedná o celkovou částku téměř 6,5 milionů korun. Mezi nové projekty lze zařadit nejen regeneraci zeleně v parku v Hylvátech a zeleně v lokalitě Andělov, ale zejména také regeneraci zeleně v centrální památkové zóně, tedy parku starého hřbitova za kostelem. Tento projekt přímo navazuje na stavební akci a jedná se nejen o obnovu stávající zeleně, ale také o novou výsadbu a následnou celoroční péči nového parku uprostřed města,“ řekl místostarosta města Jiří Preclík.      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…