V Olomouci by měl vyrůst dům pro seniory

03.08.2013 8:27

Olomoučtí radní rozjeli přípravu výstavby domova pro seniory. Zbrusu nový dům, kde budou seniorům poskytovány kompletní sociální služby, by měl vyrůst v městské části Slavonín.

V Olomouci by měl vyrůst dům pro seniory
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Pro výstavbu domova nyní město soukromému zřizovateli nabízí k pronájmu a následnému prodeji vlastní pozemky. Míst pro seniory v zařízeních tohoto typu nyní není ve městě dostatek. Po kompletní a trvalé péči je přitom stále větší poptávka.

Domov pro seniory s kapacitou zhruba 80 osob by měl vyrůst ve Slavoníně poblíž ulice Jižní. Pro stavbu domova město nabízí pozemek o velikosti zhruba 1 500 metrů čtverečních. Na sousedním pozemku o výměře 3 500 metrů čtverečních, který chce vedení města provozovateli pronajmout, by pak mělo vzniknout potřebné zázemí domova pro seniory. Výstavba i provoz sociálního zařízení by měla být v režii soukromého investora a také zřizovatele. „Příprava výstavby domova pro seniory je pro vedení města prioritou v oblasti sociální politiky. Zařízení, které by poskytovalo trvalou péči starším občanům, ve městě výrazně chybí. Jsme si přitom vědomi jak důležitou pomoc a péči dokáže domov zajistit občanům, kteří jsou imobilní, nebo se závažnými zdravotními komplikacemi, o něž se z různých důvodů nemohou starat jejich rodiny,“ zdůraznila náměstkyně primátora Eva Machová, jež má sociální politiku města na starosti. Připomněla zároveň, že město v posledních letech přednostně finančně podporuje zejména terénní sociální služby, které jsou v Olomouci seniorům poskytovány. „Ze zkušeností však víme, že starším lidem po čase, zejména vzhledem k jejich zdravotnímu stavu, pomoc terénních pracovníků nestačí, a potřebují komplexní péči, kterou jim dokáže poskytnout sociální zařízení typu domov pro seniory,“ vysvětlila náměstkyně Eva Machová s tím, že město nyní realizuje také výstavbu nájemního bydlení pro seniory v domě s pečovatelskou službou v ulici Přichystalova.

Náklady na výstavbu domova, jehož hlavní část by měly tvořit jednolůžkové maximálně dvoulůžkové pokoje, jsou odhadovány na 90 až 110 milionů korun. „S ohledem na demografické analýzy, z nichž vyplývá, že počet seniorů se bude v Olomouci dále zvyšovat, můžeme očekávat stále větší poptávku po tomto typu sociální služby. S tím také souvisí prodlužování čekací doby žadatelů ve stávajících zařízeních,“ uvedl vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer. Přímo ve městě je pouze jeden domov pro seniory, Pohoda Chválkovice, s kapacitou dvě stě lůžek a čekací dobou dva až tři roky. Zařízení provozuje Olomoucký kraj.

„Plánovaný objekt bychom chtěli začlenit do běžné zástavby. Lokalita ve Slavoníně, kde pozemek města leží, je pro výstavbu domu pro seniory ideální. Důležité totiž mimo jiné je, aby občané mohli zůstat na stáří co nejblíže místu svého bydliště,“ upozornila náměstkyně Machová. Stavební práce by se mohly rozjet na podzim příštího roku a domov začít fungovat v roce 2015.

Kritérii pro posuzování nabídek zájemců jsou výše nabídkové ceny, harmonogram přípravy, realizace a zprovoznění domova pro seniory, popis podnikatelského záměru, ekonomický výhled jeho provozování i přehled podnikatelských aktivit. Nezbytným požadavkem jsou také zkušenosti s provozováním domova pro seniory či poskytováním sociálních služeb. Nabídky magistrát přijímá do 15. srpna 2013.

Na území okresu Olomouc je nyní celkem deset domovů pro seniory s celkovou kapacitou 935 lůžek, na které jsou evidovány bezmála tři tisícovky žádostí. Čekací doba se pohybuje mezi šesti měsíci až třemi roky. Statutární město Olomouc není z hlediska celostátních statistik, které uvádějí věkovou skladbu obyvatelstva, žádnou výjimkou a dlouhodobý vývoj věkové struktury obyvatelstva v Olomouci to dokazuje. Procento obyvatelstva staršího 60 let bylo v roce 1980 16,1%, v roce 2008 22,4% a v roce 2012 již okolo 24%. Národní program přípravy na stárnutí a stáří na období let 2008 až 2012 uvádí, že v roce 2050 bude v populaci asi 500 000 lidí starších 85 let a skoro 3 000 000 lidí starých nad 65 let. Dle posledního sčítání lidu, bytů a domů bylo ke dni 3. 5. 2012 ve městě Olomouci přesně 24 318 občanů ve věkové struktuře nad 60 let. Od roku 2000 do 2050 se předpokládá zvýšení podílu lidí nad 80 let o trojnásobek a počet stoletých a starších 15,5 krát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…