V Olomouci v roce 1918 slavili vznik republiky místní i Hanáci z okolních dědin

23.10.2018 12:15

Už v polovině října roku 1918 zasvěcení věděli, že zřejmě brzy dojde ke zcela zásadním změnám ve společnosti. Proto se také na tuto chvíli připravovali.

V Olomouci v roce 1918 slavili vznik republiky místní i Hanáci z okolních dědin
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Když pak 28. října hlavní představitelé domácí české politiky v Praze vyhlásili republiku, v Olomouci už na tuto zprávu čekal zdejší Okresní národní výbor pod vedením právníka a poslance Richarda Fischera. Druhého dne ráno už Olomoučané četli v ulicích horké politické novinky a odpoledne se pak městem valil slavící zástup asi třiceti tisíc Čechů z Olomouce a širokého okolí. Vyhrávala jim k tomu vojenská muzika, která se k oslavám přidala.

To a mnoho dalšího o událostech v bouřlivých říjnových dnech roku 1918 si můžete přečíst v nové kapitole speciálního archivního webu, věnovaného vzácným dokumentům z historie města Olomouce. Nová kapitola přináší velké množství archivních dokumentů jak z období před vyhlášením republiky, tak i ze dnů, kdy se měnil režim, a z následných událostí při přebírání správy Olomouce od německého vedení města do českých rukou. Celá jedna podkapitola popisuje a doprovází snímky i ohromná tábor lidu, který se v Olomouci odehrál v neděli 3. listopadu 1918. Dokumenty vypovídají i o tom, že se německé vedení města snažilo krotit vášně olomouckých Němců, kteří s vývojem situace naopak spokojeni nebyli.

Nová kapitola archivního webu

Samozřejmostí jsou výklady a rozbory jednotlivých archivních dokumentů i jejich překlady do češtiny, pakliže jde o dokumenty psané německy. Autor webové stránky, profesor Jiří Fiala, přidává navíc ke kapitole i přehled dostupné odborné literatury.

Novou kapitolu archivního webu, nazvanou Olomouc v posledních dnech Rakousko-Uherska a prvních dnech Československé republiky roku 1918, najdou zájemci ZDE.

Olomoucký archivní web zobrazuje v digitalizované podobě vzácné archiválie se vztahem k městu Olomouci. Na webu je v tuto chvíli už více dvacet kapitol, věnovaných nejstarším listinám, například svolení krále Přemysla Otakara II. se stavbou radnice, i kuriozitám, jako byla třeba kauza vraha a gangstera Martina Leciána. U latinských a německých dokumentů jsou přepisy do českého jazyka. Badatel zde najde i odkazy na archivy, kde originály dokumentů jsou. Nejstarší dokumenty se týkají založení biskupství v roce 1063, nejmladší poválečných návštěv prezidenta Edvarda Beneše a ministra zahraničí Jana Masaryka. Odbornou stránku archivního webu pro město připravuje historik Jiří Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…