V nově otevřené městské knihovně s centrem pro seniory v Bílovci se snoubí historie se současností

04.12.2015 13:46

V sobotu 5. prosince v 10 hodin bude v Bílovci slavnostně otevřena městská knihovna s centrem pro seniory, která byla přesunuta z pronájmu v prostorově nevyhovující přístavbě Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci do nově zrekonstruovaného historického objektu na Slezském náměstí.

V nově otevřené městské knihovně s centrem pro seniory v Bílovci se snoubí historie se současností
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

Rekonstrukce budovy, která patří k nejstarší zástavbě města, byla zahájena v červnu 2014, stavební část byla dokončena v srpnu 2015 a  interiéry byly dovybaveny  v listopadu 2015. Celkové náklady na rekonstrukci činily 23,5 milionu korun, z toho 76,5 procenta je hrazeno z dotace ROP Moravskoslezský kraj. Náklady města představovaly 5,5 milionu korun.

„V tomto objektu původně sídlil první stupeň Základní školy T. G. Masaryka. Po jeho přestěhování do hlavní školní budovy jsme zvažovali, jak uvolněný objekt na Slezském náměstí využít. Vyhrála knihovna s centrem pro seniory," říká starosta města Pavel Mrva.

V historickém objektu se změnil především interiér. „Hlavním cílem bylo nové uspořádání vnitřního prostoru, který byl dříve přizpůsoben potřebám školy," říká autor projektu, architekt Tomáš Adámek. „Systém centrální komunikace a na ni navazujících uzavřených tříd bylo nutné přetvořit do podoby co nejotevřenějšího prostoru, který měl přispět k přehlednosti provozu a ke zlepšení orientace čtenářů v knihovně. Zároveň po rekonstrukci vznikla zákoutí, kde se mohou čtenáři s knihou na chvíli posadit. Samostatnou kapitolou je dětské oddělení, kde jsem se snažil pro malé čtenáře vytvořit atraktivní prostředí, které by je ke čtení přitáhlo," vysvětluje svůj architektonický záměr. V horních podlažích došlo k optickému propojení hlavního čtenářského prostoru, do kterého jsou vloženy tři prvky: žlutá podélná hmota, vymezená střední zdí s řadou průchodů, svislá věž původního světlíku a ve výšce se vznášející "loď" - příčný hranol, z něhož jako křídla vybíhají původní střešní příhradové vazníky.

„Jedná se o historický objekt, proto bylo třeba během  rekonstrukce překonat i některé zádrhely, například vlhkost konstrukcí v přízemí a suterénu a přísun denního osvětlení. Na druhou stranu jsem se snažil alespoň některé historické prvky zachovat a využít jich v novém řešení tak, aby určitý prvek historické kontinuity místa zůstal nezměněn," pokračuje architekt Tomáš Adámek a dodává, že v přístavbě objektu je univerzální prostor pro společenské akce, přednášky a výstavy, který nabízí poutavý výhled na město. „Právě úzké sepětí knihovny s centrem města patří k výhodám jejího nového umístění," zdůrazňuje autor projektu.

Starosta města akcentuje i to, že nový prostor knihovny na Slezském náměstí je třikrát větší než ten původní. „To vyhovuje našim záměrům nevyužívat knihovnu jen k vypůjčování knih, ale také k organizování přednáškových a vzdělávacích akcí. Zároveň díky tomu máme k dispozici i místo vhodné k aktivitám seniorů a  svazu tělesně postižených," přibližuje široké možnosti využití zrekonstruovaného objektu starosta Pavel Mrva.

Kromě větší plochy a  moderního designu čeká na návštěvníky knihovny v Bílovci i nová čítárna, která v bývalé knihovně chyběla, přibyly i prostory s kvalitním technickým vybavením, počítače s internetem pro veřejnost, infokiosky s on-line katalogem knihovny a veřejné wifi. Knihovna je bezbariérová a pro maminky s dětmi je připraven přebalovací pult. Nově se mohou čtenáři těšit také na čtečky knih, audioknihy a deskové hry.

• Dům č. 66 na Slezském náměstí, ve kterém je městská knihovna, patří k nejstarší zástavbě města – na indikační skice z roku 1836 je již zakreslen jako "zděná veřejná stavba". Klenby v suterénu naznačují, že objekt má starší jádro (pravděpodobně barokní). V roce 1969 prošel dům generální opravou. Dnešní vzhled je zásadně poznamenán úpravami ve 20. století.

• Dne 25. května 1919 byla v Bílovci zřízena první česká veřejná knihovna. Byla umístěna v německé dívčí škole na náměstí, kde měla útulek také první třída české obecné školy. První knihy do knihovny darovala Slezská jednota v Praze. Během 2. světové války byla dřívější menšinová česká knihovna v Bílovci zcela zničena a první pookupační knihovník, bílovecký pedagog a malíř Emil Přikryl, musel začínat doslova od nuly.
• V současnosti má městská knihovna 1 290 registrovaných čtenářů, nejstaršímu je 88 let. V depozitáři je 43 072 knih, 19 654 svazků  z naučné literatury a 23 418 knih z krásné literatury.

• Z celkového počtu registrovaných čtenářů je 35 procent dětí. Podle procenta registrovaných čtenářů na počet obyvatel se knihovna v Bílovci řadí na 13. místo z 85 registrovaných knihoven Moravskoslezského kraje.

• K nejoblíbenějším akcím patří cestopisné besedy pro dospělé čtenáře a pro děti tematické dílny s Romanem Prokašem – exlibris, výroba ručního papíru, samizdat, zbraně v knihách, tisk z výšky, kinematografie. V prosinci knihovně ožije besedami žáků základních škol s farářem Lumírem Tkáčem, který dětem přiblíží předvánoční a vánoční tradice a jejich význam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.