Valašské Meziříčí: Hasiči z Hrachovce oslavili 110 let své existence

10.07.2018 11:30

V sobotu 7. července oslavili hasiči z Hrachovce 110. výročí svého aktivního působení. K výročí jim za město Valašské Meziříčí přišel poblahopřát a vyslovit velké uznání za jejich práci člen zastupitelstva města Jarmil Dobeš. Ke gratulaci se přidali i hasiči z okolí.

Valašské Meziříčí: Hasiči z Hrachovce oslavili 110 let své existence
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Zachraňují majetek, pomáhají při požárech, odstraňují škody napáchané vichřicí nebo povodněmi. Ve svém volném čase vychovávají další generace hasičů. To jsou dobrovolní hasiči.

„Hasičské sbory a hasiči plní dvě funkce, a to profesní a společenskou. Ta profesní spočívá v boji proti živlům a společenská úloha zase v organizování různých společenských a kulturních akcí v obci. Jejich práce si moc vážím a spolupráce s nimi je pro město velmi důležitá. Chtěl bych sboru poděkovat za jejich dlouholetou a záslužnou práci,“ řekl při slavnostní příležitosti zastupitel Jarmil Dobeš. Poděkování a předání daru v podobě ručně vyrobené repliky hasičské přilby na žulovém podstavci se uskutečnilo v sále Kulturního domu v Hrachovci.

Dobrovolní hasiči začali své působení v Hrachovci roku 1908. „Sbor „vznikl“ při hašení obrovského požáru místních skláren. Tehdy se jednalo o Reichovy sklárny, kdy na místě zasahovalo velké množství dobrovolníků. Na tento popud byl pak založen organizovaný sbor dobrovolných hasičů v Hrachovci,“ vypráví starosta sboru Vlastimil Vajgl a dodává, že začaly vznikat i další sbory v okolí.

Začátky se neobešly bez potíží, především finančních. Prostředky si sbor musel opatřovat sám. „V roce 1910 se rozpadl. O dva roky později byla svolána valná hromada, zaplatily se dluhy za stříkačku a sbor mohl pokračovat dál,“ dodává Vajgl a pokračuje: „Největší požár jsme zažili ve společnosti  STV Glass  Valašské Meziříčí a předloni na Křižanově pile. Podíleli jsme se také na hašení několika požárů rodinných domů v Hrachovci.“ 

Dobrovolní hasiči v Hrachovci má v současné době okolo 100 aktivních členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…