Valašské Meziříčí: Na přeplatcích za teplo vrátí CZT bezmála 70 milionů Kč

27.03.2023 6:32 | Tisková zpráva

Společnost CZT Valašské Meziříčí s.r.o., kterou 100% vlastní město Valašské Meziříčí, má pro své odběratele další skvělou zprávu. Po výrazném snížení konečné ceny tepla za loňský rok se domácnosti dočkají vrácení přeplatků záloh.

Valašské Meziříčí: Na přeplatcích za teplo vrátí CZT bezmála 70 milionů Kč
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

„Rok 2022 byl velice turbulentní zejména z důvodu neustálých změn ceny zemního plynu na burze, která je klíčová pro konečnou cenu tepla z naší horkovodní soustavy. I když jsme v lednu nastavili zálohy na předpokládanou cenu 1 034 Kč za GJ, museli jsme jejich výši několikrát upravovat. 

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí
V září se pak s ohledem na enormní výši ceny zemního plynu vyšplhaly až na 2 475 Kč za GJ. Naším cílem bylo zamezit velkým nedoplatkům na straně konečných odběratelů tepla, tedy zejména domácností,“ popsal složitou situaci Josef Gába, jednatel CZT Valašské Meziříčí s.r.o.

Uvedený cíl se nakonec podařilo splnit a 5 600 domácností připojených na horkovod si může oddechnout. Konečná cena tepla za rok se totiž zastavila na částce 1 358 Kč/GJ. „Díky tomu, že je CZT městem 100procentně vlastněnou společností, nastavili jsme u ní již na začátku energetické krize prakticky nulový zisk. Konečnou cenu se podařilo snížit také díky úsporným opatřením, která přijala společnost DEZA a.s., jež teplo do soustavy dodává,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek a pokračoval: „S ohledem na vysoké zálohy a konečnou nižší cenu dodaného tepla vzniknul u odběratelů přeplatek bezmála 70 milionů korun. Je to dobrá zpráva nejen pro naše školy, školky a další organizace, ale zejména pro občany.“ Největším partnerem společnosti CZT přitom nejsou přímo domácnosti, ale SVJ a zejména společnosti Aval, spol. s r. o. a SBD Valašské Meziříčí. „Tyto budou své klienty podle zákona informovat o výsledku vyúčtování nejpozději do konce dubna. Je těžké říci, zda a jakou částku jednotlivé domácnosti nakonec obdrží s ohledem na konečnou spotřebu tepla a teplé vody. Dá se ale předpokládat, že ve většině případů se bavíme v řádech tisíců korun,“ uzavřel starosta Stržínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…