Varnsdorf získal z OPZ 10 milionů na terénní pracovníky pro bydlení a poradnu pro závislosti

20.12.2017 21:16

Varnsdorf uspěl s žádostmi o dotace z OPZ, na další tři roky tak získá více než 5,5 milionu korun. Z dotace zafinancuje terénní pracovníky pro oblast bydlení. Ve stejné výzvě uspěl i spolek Drug Out Klub, ten zřídí ve městě Poradnu pro závislosti.

Varnsdorf získal z OPZ 10 milionů na terénní pracovníky pro bydlení a poradnu pro závislosti
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

„Varnsdorf uspěl se dvěma projekty, díky prvnímu posílíme tým terénních pracovníků, kterých je ve městě nedostatek, druhý přinese městu poradnu pro závislosti,“ vysvětlil starosta města Ing. Stanislav Horáček. „Terénní pracovníci budou řešit zejména problémy v oblasti bydlení a dluhů vůči městu, ale zaměří se třeba i na zlepšení hygienických podmínek v sociálně vyloučené lokalitě Kovářské,“ dodal Ing. Horáček.

Dotaci ve výši téměř pěti milionů korun na zřízení a provoz poradny pro závislosti získal z uzavřené výzvy OPZ, jíž se mohou zúčastnit pouze města a obce spolupracující s Agenturou pro sociální začleňování v režimu Koordinovaného přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám, spolek Drug Out Klub. Během následujících tří let bude ve Varnsdorfu poskytovat odborné sociální poradenství v oblasti závislostí.

„Adiktologické služby ve Varnsdorfu chyběly, působení této etablované organizace ve městě bude přínosné. Poradna je určena nejen osobám s drogovou nebo alkoholovou závislostí, ale také těm, kteří mají problémy například se závislostí na hracích automatech, počítačových hrách a podobně,“ doplnila Mgr. Romana Cupalová, koordinátorka sociálních služeb města. „V neposlední řadě se na poradnu mohou obracet i rodinní příslušníci, blízcí či přátelé závislých osob, potřebují-li konzultovat situaci,“ dodala.

Realizace projektů započne během prvního čtvrtletí roku 2018, informace o aktivitách budou k dispozici na webových stránkách města a občané budou informováni i prostřednictvím místního tisku.

Agentura pro sociální začleňování působí ve Šluknovském výběžku ve třech lokalitách, o spolupráci jedná s dalšími. „Šluknovsko je specifické území se svébytnými problémy, proto se snažíme při spolupráci propojovat jednotlivé městské a obecní samosprávy a koncipovat návrhy řešení tak, aby byly přínosné i pro obce v širším okolí,“ uvedl Michal Kratochvíl, vedoucí regionálního centra ASZ. „Typickým příkladem toho je snaha o akreditaci studijního oboru Sociální práce na VOŠ ve Varnsdorfu, který by přinesl benefity v podobě nedostatkových sociálních pracovníků celému výběžku,“ vysvětlil Kratochvíl.

Více informací o Agentuře a jejím působení v sociálně vyloučených lokalitách najdete na www.socialni-zaclenovani.cz a www.facebook.com/agenturaprosocialnizaclenovani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.