Vedení Frýdku-Místku bude i nadále usilovat o některé pozemky fy Slezan

06.03.2014 11:57

Zastupitelé v závěru svého zasedání diskutovali o budoucnosti budov bývalé textilky Slezan. Debaty se zúčastnili také zástupci veřejnosti. Zhruba desítka lidí přišla zastupitelům demonstrovat své požadavky a vyzvala je k záchraně budov, které jsou po krachu textilky v roce 2009 v majetku správce konkurzní podstaty a nepatří městu.

Vedení Frýdku-Místku bude i nadále usilovat o některé pozemky fy Slezan
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Náměstek primátora Dalibor Hrabec zopakoval, že město mělo o majetek firmy Slezan zájem. Chtělo směnit některé nemovitosti a následně projevilo i zájem o odkoupení některých pozemků, mimo jiné o bývalý zoopark, nicméně nikdy nedostalo konkrétní cenovou nabídku.

Nejen vedení města, ale i ostatní zastupitelé se shodli na tom, že město nemá finance na nákup ani následné opravy všech budov bývalé textilky, kterých je ve městě několik. Na jednání zastupitelstva bylo vysloveno politování, že město Frýdek-Místek nemá takového mecenáše, jakým je např. v Ostravě pan Světlík, kterému by záleželo na zachování a rekonstrukci objektů Slezanu s jejich nesporně kvalitní industriální architekturou. Město Frýdek-Místek ale roli mecenáše převzít nemůže.

Město může přistoupit k opatřením na záchranu dalších budov Slezanu na území města, ale výrazně by tím zasáhlo do nakládání s majetkem soukromých osob, což není ideální. Město by se mohlo pokusit rozšířit památkovou zónu, případně vyhlásit ochranné pásmo anebo by mohlo jít cestou stavební uzávěry. Ta by sice nezabránila demolici budov, ale město by mohlo ovlivnit styl a vzhled budoucích staveb v této lokalitě. Všechny tři možnosti ale nelze udělat ze dne na den. Vyžaduje to určitý zákonem daný proces a postup, přičemž by se v jeho průběhu nemuselo podařit zabránit demolici předmětných objektů, pokud by se je vlastník rozhodl zbourat.

Mimo jiné by se k možnosti vyhlášení památkové zóny i ochranného pásma měli právo vyjádřit nejen majitelé nemovitostí sousedících s pozemky a budovami firmy Slezan, ale i majitelé všech nemovitostí, které by do zóny nebo pásma byli zahrnuti. Jednalo by se o dlouhodobý proces, ve kterém by se nejspíš ne všichni vyjádřili v kladně, a to zejména v návaznosti na jistá omezení při nakládání s majetkem v památkové zóně, či ochranném pásmu. Majitelé nemovitostí v památkové zóně jsou při rekonstrukcích nebo úpravách svých nemovitostí pod dozorem památkářů, kteří striktně trvají na dochování všech historických prvků stavby, a například i jednoduchá výměna oken nebo vchodových dveří je složitější, než by se mohlo zdát.

Pokud by stavby byly vyhlášeny za kulturní památku, pak by mohlo dojít k jiné situaci, a to, že by ze strany investorů o ně už vůbec nebyl zájem, protože jakákoliv úprava by byla pod přísným dozorem památkářů, což bývá téměř vždy spojeno s vysokými finančními náklady a nejspíš by na jejich opravu neměl ani samotný majitel. Pak by budovy chátraly stejně a jejich budoucnost by byla i nadále nejistá.

Řízení o prohlášení za kulturní památku u několika historických staveb bývalého závodu Slezan již jednou proběhlo (v letech 2002, potažmo 2009 – 2012) s tím, že ministerstvo kultury nerozhodlo ani u jedné z nich kladně s výjimkou části objektu bývalé přádelny na ul. Staroměstské, u které se vlastník proti rozhodnutí odvolal a řízení není zatím ukončeno.

Zastupitelé se nakonec shodli na tom, že vedení města znovu projeví zájem o pozemky bývalého zooparku a budovy bývalého ředitelství fy Slezan v lokalitě u řeky Ostravice, v blízkosti budoucí haly Polárka. Pokud majitelé společnosti dají městu konkrétní nabídku, budou se jí zabývat zastupitelé na některém z dalších zasedání.

Pozn.:

Město nabízelo pozemky a budovy fy Slezan na investičním veletrhu v Cannes, kterého se účastní významní světoví developeři a investoři. Žádný zájem o tyto nemovitosti ale neprojevili. Nemovitosti fy Slezan jsou již několik let nabízeny také prostřednictvím webových stánek města v sekci - podnikatel - brownfields - http://www.frydekmistek.cz/cz/podnikatel/brownfields/, také bez úspěchu.

Stavební úřad a památková péče, i když sídlí v budově magistrátu, nespadají pod město. Jedná se o orgány státní správy v přenesené působnosti, to znamená, že samospráva, tedy město, nemůže zasahovat do jejich výkonů a činností.

V případě, že vlastník objektu doloží všechny potřebné náležitosti dle příslušných zákonů, stavební úřad nemůže svévolně nevydat rozhodnutí o odstranění stavby a město nemůže tento proces žádným způsobem ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…