Veselí nad Moravou: Přibývají podzemní kontejnery, minimalizuje se množství bioodpadu

06.11.2021 19:03

Zastupitelstvo města Veselí nad Moravou vydalo již v červnu letošního roku novou obecně závaznou vyhlášku regulující obecní systém odpadového hospodářství na území města Veselí nad Moravou, která nutně reaguje na nový odpadový zákon.

Veselí nad Moravou: Přibývají podzemní kontejnery, minimalizuje se množství bioodpadu
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Na základě této vyhlášky o odpadech došlo také k úpravě provozu sběrných dvorů na území města. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
Zastupitelstvo města Veselí nad Moravou vydalo již v červnu letošního roku novou obecně závaznou vyhlášku regulující obecní systém odpadového hospodářství na území města Veselí nad Moravou, která nutně reaguje na nový odpadový zákon. Na základě této vyhlášky o odpadech došlo také k úpravě provozu sběrných dvorů na území města.

„Na základě této vyhlášky přestal platit platit váhový limit 500 kg na občana na velkoobjemný odpad. Občané tedy nemusí obcházet příbuzné a známé a hledat občanské průkazy k zapůjčení“ vysvětluje starosta města Petr Kolář.

Původní záměr počítal i s uvolněním limitu na stavební suť vzniklou při drobných stavebních úpravách bytů a domů. Velmi brzy se však ukázalo, že někteří jedinci velmi rychle zneužijí tohoto systému a dokáží odevzdat třeba i 60 tun (!) suti vzniklé při demolici rodinného domu.  Rada města Veselí nad Moravou proto upřesnila ve smlouvě se společností Kovosteel, která provozuje sběrný dvůr v ulici Rumunská pojem „drobná stavba“ – v praxi se jedná o limit ve výši 1 tuny na každého občana. „Tento limit se skutečně týká pouze drobných oprav, nikoliv demolic celých domů nebo odpad firemní,“ dodává starosta. Stavební suť nad rámec uvedeného limitu je možné vyvézt i do areálu firmy Franver na Blatnické ulici nebo přímo na skládku do Těmic.

Od 1. července 2021 došlo také k úpravě provozu dosavadního sběrného dvora v areálu Služeb města Veselí.  Nově zde bylo zřízeno velkokapacitní sběrné místo pro tříděný odpad (papír, plast a sklo) a biologický odpad (tráva, větve apod.). Toto místo je nyní přístupné občanům města nepřetržitě a bude pod dohledem kamerového systému. 365 dní v roce tak zde mohou občané odevzdávat bioodpad, velkoobjemový papír a plast, a to 24 hodin denně, včetně nedělí a svátků. Bude zde také možné uložit tříděný odpad větších rozměrů, jako jsou kartony, krabice, větší polystyreny a další separovaný odpad.

Po úspěšné distribuci odpadních nádob na papíry a plasty do domácností rodinných domů v jarních měsících došlo letos v září také k distribuci kompostérů zdarma, na jejichž pořízení obdrželo město dotaci.

Do bytů ve Veselí nad Moravou bude radnice rozdávat od 1. listopadu 2021 košíky s rozložitelnými sáčky na bioodpad, které s minimalizací netříděného odpadu rovněž pomohou. Bližší informace o jejich výdeji přineseme již brzy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…