Veselí nad Moravou: Zámecký park se těší oblibě Veselanů i návštěvníků odjinud, přibyli pávi i nový mobiliář

19.07.2021 7:34

Kromě tříletého projektu revitalizace Bažantnice, který se akutálně přechyluje do své druhé poloviny, probíhají v zámeckém parku také mnohé další činnosti.

Veselí nad Moravou: Zámecký park se těší oblibě Veselanů i návštěvníků odjinud, přibyli pávi i nový mobiliář
Foto: Veselí nad Moravou
Popisek: Město Veselí nad Moravou

Služby Města Veselí nad Moravou jakožto správce zatraktivňují zákoutí, aby zde vznikal prostor, kde lidé rádi tráví svůj volný čas.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Inovace stávajících míst a vytváření kreativních konceptů směřuje k tomu, aby zde vznikal příjemný exteriér pro trávení aktivního odpočinku. Koncem loňského roku SMV zajistily pomocí těžké techniky rekonstrukci výpustného objektu vážně poškozeného po povodních. Současně byly prohloubeny a vyčištěny zanesené části jezírek. Do jezírek byly zjara osazeny barevné lekníny ze Zámeckého zahradnictví v Miloticích. U pergol při vstupech do parku přibyly kvetoucí popínavé rostliny, v těsné blízkosti zámku zase nový záhon dřevitých pivoněk a atraktivní kultivary růží. Náhradou za stromy, které musely být v zimních měsících pokáceny kvůli nevyhovujícímu dendrologickému stavu, jsou před zámkem okrasné kultivary zmarliky.

Průběžně dochází k doplňování a renovaci mobiliáře parku o nové lavičky a odpadkové koše. V těsné blízkosti pomníku generála Laudona byla umístěna velká houpačka z loupaných kmenů, která přímo vybízí k příjemnému posezení (celkem se tyto houpačky nachází v parku čtyři). Stávající plocha pro volný pohyb psů byla přemístěna z prostoru před zámkem do vhodnější a klidnější části parku za půlkruhovou pergolou za štěpnicí.

Ne všichni návštěvníci parku vědí, že veselský park je součástí významné ptačí soustavy chráněných území Natura 2000. Proto byla v parku instalována krmítka, v jarních měsících došlo k umístění 12 ptačích budek určených pro kalousy ušaté a poštolky obecné, které patří již mezi stálé obyvatele našeho parku. Nedávno byla také dokončena úprava velmi frekventované pěšiny od lávky přes Moravu po zahrádkářskou osadu Na Navážce. V nadcházejících měsících je naplánována sanace ostrůvku jezírka v těsné blízkosti kavárny a umístění nových dřevořezbářských prvků od pana Frolka z Moravského Písku. Čeká nás také čištění všech informačních cedulí v areálu parku. Nejdůležitější činností je ale průběžný ořez a údržba stromů a porostů v parku, včetně těch nově zasazených v Bažantnici.

Bohužel, ne všichni návštěvníci si chodí do parku odpočinout nebo načerpat energii, najdou se i takoví, kteří se baví tím, že bezdůvodně nebo pro zábavu poškozují  mobiliář či herní prvky pro děti. Problém s vandalismem se projevil i v případě mobiliáře u labyrintu. Během dvou měsíců od obnovení a dokončení nákladných oprav těchto prvků došlo k opětovnému poničení vybavení zámeckého parku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…