Vsetín: Hvězdárna láká na vlastní Sluneční soustavu

10.06.2021 8:35

Pozorovací kopule jako Slunce a před ní v přesném měřítku všech osm planet od Merkuru po Neptun. Tak vypadá unikátní model Sluneční soustavy, který vybudovalo Muzeum regionu Valašsko v areálu své pobočky Hvězdárny Vsetín.

Vsetín: Hvězdárna láká na vlastní Sluneční soustavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Model Sluneční soustavy se nachází hned u vstupu do objektu hvězdárny. „Jednotlivé planety jsou vyrobeny v měřítku 1:280 000 000, což odpovídá takovému zmenšení jednotlivých planet, aby pozorovací kopule s průměrem pět metrů mohla představovat Slunce,“ uvedl ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Model vznikl z větší části svépomocí. Makety planet jsou od kopule umístěny v pořadí, jaké mají ve Sluneční soustavě. Největší je stejně jako v reálu Jupiter s průměrem 50 cm. Model Saturnu i s prstenci má rozpětí dokonce jeden metr. Naopak nejmenší Merkur má v průměru pouhé 2 cm.

Model ale zachovává pouze měřítko velikosti planet, nikoliv vzdálenosti mezi nimi. „To by se totiž nevešel nejen do areálu hvězdárny, ale ani na území Vsetína. Například nejvzdálenější Neptun by musel být od hvězdárny 16 kilometrů, tedy někde u Nového Hrozenkova,“ vysvětlil vedoucí Hvězdárny Vsetín Petr Stolařík.

Za zmínku rozhodně stojí i velmi věrné vyvedení planet, díky kterému je krásně vidět pestrost Sluneční soustavy. Jednotlivé objekty jsou doplněny tabulkami s informacemi o jejich skutečných rozměrech a dalších parametrech, včetně největších zajímavostí.

Model Sluneční soustavy na Hvězdárně Vsetín si můžete prohlédnout v rámci pravidelných exkurzí (pracovní dny od 9:00 do 15:00 hodin), pátečních pozorování noční oblohy (v červnu od 22:00 do 23:30 hodin) nebo některé z akcí pro veřejnost. Tou nejbližší bude mimořádné pozorování částečného zatmění Slunce, které se chystá na čtvrtek 10. června od 11:30 do 13:30 hodin. V sobotu 19. června od 18:00 do 23:30 hodin proběhnou na hvězdárně tradiční Slavnosti slunovratu. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz a Facebooku @muzeumregionuvalassko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…