Vsetín: Most Pionýrů čeká oprava, zcela uzavřen ale nebude

11.04.2016 13:34

Nejdelší mostní objekt ve Zlínském kraji, vsetínský most Pionýrů, který spojuje centrum města s místními částmi Rokytnice a Rybníky a navazují na něj i výpadovky na Zlín, Valašské Meziříčí, Horní Lideč a Velké Karlovice, by se měl letos v létě dočkat zahájení celkové rekonstrukce.

Vsetín: Most Pionýrů čeká oprava, zcela uzavřen ale nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Ředitelství silnic Zlínského kraje, jež je jeho vlastníkem, do opravy hodlá investovat zhruba 180 milionů korun. Dalšího tři čtvrtě milionu investuje v rámci této akce město, a to do opravy veřejného osvětlení a napojení chodníků. S ukončením prací se počítá v říjnu příštího roku. Řidiče tedy čeká na této frekventované spojnici řada omezení. Dobrou zprávou však je, že se nepočítá s jeho celkovým uzavřením, které by mohlo způsobit dopravní kolaps.

Most o celkové délce 424,06 metru byl uveden do provozu v roce 1979 a původně přiváděl dopravu do centra především z Rokytnice a od Zlína. Po uzavření železničního přejezdu na Štěpánské ulici se stal i hlavní dopravní spojnicí pro obyvatele Rybníků. Přivádí na Vsetín i dopravu od Valašského Meziříčí.

Od uvedení do provozu nebyl most nikdy nijak významně opravován, což se na něm v posledních letech projevilo. Byly objeveny závady na nosné konstrukci mostu a řada dalších nedostatků včetně havarijního stavu samotné vozovky včetně oboustranného chodníku a zábradlí. Kraj jako majitel mostu už několikrát plánoval jeho opravu, realizace však vždy uvázla na nedostatku financí. V letošním roce by se ale konečně mělo vše podařit. Projekt rekonstrukce mostu si podle předběžných propočtů sice vyžádá 180 milionů korun, kraj však počítá s 85procentní dotací z Evropské unie a 5procentní dotací ze státního rozpočtu. Z krajské pokladny by tedy mělo být uvolněno pouze 10 procent uznatelných nákladů.

„V současné době je zaslána zadávací dokumentace veřejné zakázky na tento projekt k poskytovateli dotace, tedy Ministerstvu pro místní rozvoj, které si vymínilo její schválení před uveřejněním na profilu zadavatele,“ informoval o aktuálním stavu příprav realizace akce ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý s tím, že pokud nedojde k žádným komplikacím, měly by být stavební práce zahájeny v létě a ukončeny příští rok na podzim.

Rekonstrukce mostu bude spočívat v celkové obnově mostního svršku včetně hydroizolace a odvodnění, v sanaci nosné konstrukce a spodní stavby mostu. Na vozovku by po opravě měl být položen takzvaný tichý asfalt a po okrajích instalována protihluková stěna z polykarbonátových průhledných desek.

Současně s opravou mostu na něm dojde i k výměně kabelového vedení a sloupů veřejného osvětlení. „Tato akce bude financována z rozpočtu města a počítáme na ni s necelými šesti sty tisíci korun. Nové bude elektrické vedení a sloupy, samotná svítidla jsou moderní, a proto se na most vrátí zpět,“ informoval místostarosta Tomáš Pifka s tím, že město zainvestuje i do napojení chodníků na obou stranách mostu na další komunikace pro pěší, a to přibližně 70 tisíc korun.

I přesto, že během opravy bude na mostě omezen provoz, s jeho celkovou uzávěrou se nepočítá. Realizace stavby bude probíhat postupně za částečné uzavírky po polovinách šířky vozovky. „Zatím uvažujeme o střídavém provozu v jednom jízdním pruhu, který bude řídit světelná signalizace,“ doplnil Bronislav Malý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…