Vsetínský krpec navštívilo dva a půl tisíce lidí

02.07.2018 20:34

Dvacet tanečních a hudebních programů v podání pěti set účinkujících si letos od 28. června do 1. července ve Vsetíně vychutnalo na dva a půl tisíce návštěvníků. Vybírat si mohli jak z domácích souborů, tak hostů ze Srbska, Chile a Slovenska.

Vsetínský krpec navštívilo dva a půl tisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolní náměstí ve Vsetíně

Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec se do města vrátil opět po dvou letech. Konal se tradičně v Panské zahradě. A diváci si přišli na své. Zhlédli dvacítku tematických pořadů včetně doprovodného programu jako například letní kino, výstavy, jarmark, folklorní graffiti a večerní veselení u muziky.

Čtyřdenní slavnost folkloru, lidových tradic a umění patří mezi největší ve Zlínském kraji. „Navazuje na kořeny, lidovou kulturu a tradice regionu. Jsme za město rádi, že se Vsetínský krpec těší tak velkému zájmu. Letošní desátý ročník vidělo přes dva a půl tisíce lidí a účinkovalo přes pět set vystupujících. Vsetín se tak během čtyř dnů stal třicetitisícovým městem. Vážím si práce všech pořadatelů a dobrovolníků, kterým děkuji,“ s úsměvem sdělila místostarostka Simona Hlaváčová.

Čtvrteční zahajovací koncert festivalu se konal ve velkém sále domu kultury. Pořad s názvem Valašské studánky si nenechal ujít starosta Vsetína Jiří Růžička a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Pořad představil mladé cimbálové muziky, pěvecké skupiny a úspěšné dětské interprety lidových písní z Valašska. Koncert byl spojen se symbolickou poctou významnému valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi a křtem jeho retrospektivního dvojalba s dosud nevydanými rozhlasovými snímky s Cimbálovou muzikou Technik Ostrava.

„Byla to pecka. Všeci byli výborní a hlavně děcka mňa moc příjemně překvapily. Krásný zážitek, děkuju za to. Navíc ve vsetínském kulturáku mňa nikdy nezklame zvukař, ani nic dalšího. Byli jsme na několika koncertoch, včetně Hradišťanu a nikdy mi tam nic nevadilo ani nerušilo. Prostě pohodlí a pak teprve si obyčejný dívák, jak su já, dokonale užije takový koncert a těší sa na další,“ neskrýval svůj zážitek z koncertu návštěvník Jakub Kopecký z Nového Hrozenkova.

Podle organizátorů byl Vsetínský Krpec vydařený, počasí festivalu přálo, návštěvnost tak byla velmi dobrá. „Mezi pořady, které se těšily největší divácké přízni a návštěvnosti, patřily Memoriál Dušana Růžičky, což je soutěž o nejlepšího tanečníka v odzemku a obuškovém nebo hlavní program sobotního večera s názvem Obrazy Československa, který účinkující zakončili společným zpěvem české a slovenské národní hymny. Úspěch však sklidil také nedělní dopolední pořad Vsetínského krpečku – Za našíma, za humnama,“ přiblížila Klára Blažková ze vsetínského domu kultury.

Finančně festival podpořilo město Vsetín společně s Krajským úřadem Zlínského kraje. Jedenáctý ročník se uskuteční v červenci v roce 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…