Vyškov: Aquapark, školy či studie. Zastupitelé schválili rozpočet

25.12.2018 18:05

Vyškov i pro nadcházející rok chystá řadu projektů a investic, u kterých nemusí pomýšlet na úvěr. Trend pokračuje a město se může dál chlubit kladnými čísly. Jako málokteré v republice.

Vyškov: Aquapark, školy či studie. Zastupitelé schválili rozpočet
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Radní města rozpočet na příští rok po řadě jednání předložili ve čtvrtek 20. prosince zastupitelstvu. To rozpočet schválilo. Jeho celkové příjmy činí 451 670 000 korun, výdaje dosahují výše 472 670 000 korun. Rozpočet coby celek je tedy sestavený jako schodkový, jedenadvacetimilionový rozdíl je nicméně krytý disponibilními zdroji ze zůstatku předchozích let.

K největším a nejatraktivnějším investicím města v nadcházejícím roce patří rekonstrukce venkovního bazénu vyškovského aquaparku, která je rozpočtovaná na 30 milionů korun, bezmála 15 milionů má spolknout oprava komunikace a výstavba chodníku v areálu bývalého školního statku, přes čtyři miliony bude stát výměna střešní krytiny na budově, ve které sídlí Knihovna Karla Dvořáčka a Základní umělecká škola Vyškov, 7,5 milionu korun má v příštím roce směřovat do oprav hřišť a pobytových ploch nebo jejich zřízení, naplánovaná je rovněž výstavba nového skateparku u zimního stadionu za necelých 5 milionů korun, který rozšíří už tak pestrou nabídku sportovního vyžití, i pokračování stavby moderního zázemí dětského dopravního hřiště.

Řada dalších projektů je pak ve fázi příprav: 200 tisíc korun má posloužit ke zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci hřiště Sokol Vyškov, půlmilionová investice myslí na pořízení studie využití kulturních zařízení ve Vyškově, kdy původní záměr studie na zpracování návrhu rozšíření Besedního domu jde ještě dál. „Studie bude totiž posuzovat kulturní vybavení města ve vztahu k případným novým investicím. Na situaci okolo míst s kulturní produkcí bude rozpočet myslet i v dalších letech,“ přiblížil starosta Vyškova Karel Jurka.

Menší, ale důležité investice pak myslí například na nové webové stránky města (200 tisíc), na pořízení hlasovacího zařízení pro jednání zastupitelstva (400 tisíc) i na výdaje spjaté s opravami a údržbou bytových domů ve vlastnictví města. „Důležitou položkou je rovněž demolice areálu bývalých technických služeb v Albrechtově ulici,“ připomněl místostarosta Josef Kachlík s tím, že peníze půjdou také na rekonstrukci elektroinstalace v budově dobrovolných hasičů na Smetanově nábřeží.

Vedení radnice rovněž nezapomíná na své mateřské a základní školy. „Základní škola Morávkova chce zrekonstruovat víceúčelové, Purkyňova pak pískové hřiště. Základní školu Nádražní čeká úvodní etapa výměny oken. Jen tyto tři akce jsou rozpočtované na bezmála devět milionů korun,“ vyjmenovala některé z položek rozpočtu místostarostka Karin Šulcová.

Jeho součástí je také objem prostředků na dotace neziskovým organizacím přesahující 7,5 milionu korun. „Jde o posílení dotací neziskovému sektoru o sedm procent oproti rozpočtu na právě končící rok,“ poznamenal místostarosta Vyškova Roman Celý. Město chce podle jeho slov rovněž hledat řešení k výstavbě nové skautské klubovny.

Hospodaření Vyškova bylo v posledních letech nadprůměrné. „Ekonomickou kondici by nám mohla ostatní města závidět. Jsem rád, že pokračujeme v trendu nezadlužování města. Začínáme nové koaliční období, naplánovali jsme několik zajímavých projektů, další investice, do nichž půjdeme opět s rozmyslem, budou následovat,“ přislíbil starosta Jurka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…