Vyškov: Bouře zničila stovky stromů, zoopark sčítá škody

01.07.2021 21:23

Mnohé stromy byly vyvrácené, jiné naprasklé. Řada dřevin odolala, ale nemá koruny. Z osmi stromů, které měly zdobit novou expozici divokých psů dingo, polovina spadla. Právě na zeleni jsou v Zooparku Vyškov podle jeho ředitelky Dagmar Nepeřené po ničivé bouři z noci na pátek 25. června největší škody. Stromů v areálu zahrady padlo bezmála padesát.

Vyškov: Bouře zničila stovky stromů, zoopark sčítá škody
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Na výlet se navíc vydali klokani a lemuři. Právě v jejich případě část výběhu poškodil spadlý strom. Několik primátů s typicky dlouhým pruhovaným ocasem se rozprchlo. „Naštěstí jsme je ulovili ještě v rámci našeho areálu, jednoho klokana ale kolegové chytali u pivovaru. Bohužel uletělo i několik andulek a papoušků. Snažíme se je nalákat, třeba se objeví u někoho v bytě a ten se nám ozve,“ věří ředitelka.

Škody jsou především na zeleni v původní části zahrady, poškozené jsou i mnohé střechy objektů. „Zřejmě šlo o úzký větrný pás, protože nová část zooparku je v pořádku. Vichřice se nedotkla ani DinoParku. Víkend byl tak ve znamení úklidu a likvidace škod. Na pokácení některých dřevin jsme museli pozvat specialistu,“ zmínila Nepeřená.

Město své příspěvkové organizaci zajistilo na víkendové dny techniku na odvoz zeleně. „Pomáhat přijelo několik jednotek dobrovolných hasičů, pedagogové a žáci ze Základní školy Purkyňova, z vyškovského gymnázia, ruku k dílu přiložili skauti, řada neznámých dobrovolníků s pilami i mnoho lidí třeba z druhého konce republiky. Patří jim veliké díky,“ ocenila ředitelka zooparku.

Anketa

Máte důvěru v MUDr. Petra Smejkala?

8%
54%
hlasovalo: 3855 lidí

Ničivá vichřice, která zachvátila jižní Moravu a na Břeclavsku a Hodonínsku si vyžádala šest obětí a stovky zraněných, ve Vyškově poškodila několik stovek dřevin. Některé padly, jiné jsou nenávratně poškozené. Největší škody bouře napáchala v lokalitách Palánek, Polní, Čtvrtníčkova, Víta Nejedlého či v okolí Kačence. Jen na zeleni půjdou do výše několika milionů korun.

Škody jsou i na řadě městských budovách, mimo jiné na střeše Domova s pečovatelskou službou v Polní ulici. Poškozená je i zámecká zeď. „Pořád je to ale nic oproti tomu, co zažili obyvatelé Hodonínska a Břeclavska. Vyjadřujeme účast všem, kteří čelí následkům řádění přírodního živlu,“ řekl starosta Vyškova Karel Jurka.

Vedení radnice zároveň poděkovalo všem složkám integrovaného záchranného systému za enormní nasazení při mimořádné události. Dále řadě dobrovolníků a společnostem STAEG Facility a RESPONO, které se staraly o likvidaci škod a rozsáhlý úklid vyškovských ulic. „Odklízení bude ovšem trvat ještě několik týdnů. Přednostní je při podobných mimořádných událostech bezpečnost lidí, druhou prioritou je pak zprůchodnění komunikací. Až poté následuje zbytek, se kterým souvisí dostupnost těžké techniky, třeba úklid pařezů. Logicky se začalo v lokalitách s největší koncentrací popadaných stromů na malém prostoru,“ shrnul vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.