Vysoké Mýto: Město podporuje projekt technického muzea

11.10.2022 16:43 | Tisková zpráva

Představitelé města a Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě se dohodli na budoucí spolupráci v rámci projektu Technické muzeum Pardubického kraje ve Vysokém Mýtě, které by mělo vzniknout v areálu bývalé zemědělské školy v ulici Kpt. Poplera.

Vysoké Mýto: Město podporuje projekt technického muzea
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

„S Pardubickým krajem jsme se před časem dohodli a část areálu, konkrétně pozemek s hřištěm za školou, jsme převedli na město. Chceme tam vybudovat poměrně rozsáhlé sportoviště,“ řekl starosta František Jiraský. Větší část areálu si Pardubický kraj ponechal pro stavební školu a regionální muzeum.

Část areálu bude i nadále využívat stavební škola a v další části by po rekonstrukci mělo vzniknout muzeum zaměřené na technické památky, které bude plnit funkci kulturního a kreativního centra celokrajského významu. „Město tento záměr vítá, protože dojde ke zvýšení atraktivity města, zvýší se cestovní ruch a umožní vznik nových pracovních příležitostí. Proto jsme se s ředitelem muzea dohodli, že uzavřeme memorandum o spolupráci, ve kterém budou stručně shrnuty hlavní oblasti budoucí spolupráce,“ řekl starosta.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Spolupráce mezi městem a technickým muzeem se bude týkat akcí pro veřejnost, podpory výuky žáků základních škol i například zapojení dobrovolných hasičů do údržby a propagace hasičské techniky. Vysokomýtské regionální muzeum dlouhodobě trpí nedostatkem prostor, proto usilovalo o nové. Tím, že muzeum získá část areálu, se jeho potřeby naplní.

„Projekt by měl pomoci s prostory a zároveň by měl přispět k tomu, že se muzeum bude více profilovat jako technické muzeum Pardubického kraje. Má to svoje opodstatnění, protože ve Vysokém Mýtě máme Muzeum českého karosářství a další technické sbírkové předměty, jako hasičské stříkačky, autobusy... Kraji se myšlenka technického muzea zalíbila, proto nás vybídl, abychom podali žádost do projektu kulturních a kreativních center,“ řekl Jiří Junek, ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Smlouva o spolupráci je součástí podávané žádosti. „V polovině září se odevzdala žádost a přibližně v půlce října by měl Pardubický kraj vědět, jestli náš projekt uspěl,“ dodal Jiří Junek. Podle nastavených pravidel dotace by měl být projekt dokončen v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…