Žamberk: Protipovodňová opatření na Divoké Orlici jsou dokončena

27.06.2021 20:12

Dne 23.6. proběhl nácvik sil a prostředků k aktivaci nové stavby protipovodňové ochrany. Uzavřeny byly veškeré uzávěry v nábřežních zdech, instalováno bylo mobilní hrazení na jednotlivé prostupy a umístěna čerpadla pro čerpání zahrazovaných vod a ze srážkové kanalizace.

Žamberk: Protipovodňová opatření na Divoké Orlici jsou dokončena
Foto: wikipedia
Popisek: Žamberk.

Stavba protipovodňových opatření (dále PPO) na toku Divoká Orlice je dokončena. Stavba však neobsahuje jen stabilní prvky ochrany, ale i další mobilní zařízení a techniku, které je nutné při hrozbě povodně umístit na předem daná místa, či provést manipulaci s nimi tak, aby protipovodňová ochrana byla celistvá a chránila město před dvacetiletou vodou (Q20).

Z tohoto důvodu se dne 23. 6. 2021 v odpoledních hodinách uskutečnil nácvik zpohotovení PPO. Byly povolány síly a prostředky, hlavně z jednotky SDH města, ale i z technických služeb a správy budov s technikou. Nácviku se zúčastnily i zástupci některých jednotek SDH okolních obcí i jednotka HZS Žamberk.

V prvním kroku bylo nutné uzavřít všechny tabulové uzávěry a odvodňovací prostupy v nábřežních zdech a cvičně i uzávěry srážkové kanalizace. Proběhla i cvičná manipulace s uzávěry na náhonu do Zámeckého rybníka. Mezitím byly naloženy palety s mobilním hrazením pro uzavření sedm průchozích míst na komunikacích od dřevěné lávky až po cyklostezku u autokempu. Tato mobilní hrazení v celkové délce 36,7 metru byla vyvezena a postavena dvěma skupinami hasičů (po třech osobách) do 120 minut včetně naložení a vývozu.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Mezitím dvojice hasičů připravovala čerpadla k vývozu – kontrola, zavodnění a doplnění PHM. Čerpadla byla zprovozněna na dvou stanovištích u sokolovny a brodu u dřevěné lávky. Osm z jedenácti čerpadel má svá daná stanoviště a další tři tvoří zálohu. Pouze teoreticky proběhla činnost při „zapytlování“ vyústění potoka, odtoku z náhonu 30 m výše bývalého kluziště. Připravenost (zpohotovení) PPO byla dosažena za 3,5 hodiny.

Jednalo se o první takovýto nácvik (dřívější termíny nám zastavil COVID19), který prokázal převážně dobrou připravenost sil a prostředků k této protipovodňové činnosti. Pochopitelně v praxi se projevily nedostatky a překážky, které převážně nelze v projektu či teoretické přípravě odhalit a tyto musíme řešit. V přípravě osob i materiálně technického zabezpečení bude nutné nadále pokračovat.

Zároveň je nutné poděkovat za příkladný přístup k jednotlivým činnostem všem zúčastněným osobám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…