Žatec: Město je připravené podpořit půjčkami Kotlíkové dotace

12.07.2019 20:51

Třetí vlna Kotlíkových dotací nabídne veřejnosti příspěvek na ekologické kotle k vytápění v Ústeckém kraji, kde se budou žádosti přijímat od 16. září.

Žatec: Město je připravené podpořit půjčkami Kotlíkové dotace
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Novinkou je, že lidé mohou navíc požádat o bezúročnou půjčku svůj městský či obecní úřad a půjčku pak vrátí po obdržení dotace. Pořízení ekologického vytápění je tedy možné i tehdy, když žadatel nemá vlastní finance v hotovosti.

Kotlíková dotace nabízí příspěvek až 80% z ceny tepelného čerpadla a kotle na biomasu nebo 75% na plynový kondenzační kotel. Dotaci lze využít jak na výměnu samotného kotle, tak na novou otopnou soustavu nebo její rekonstrukci. Podrobné informace lze najít na webu Státního fondu životního prostředí.

Kotlíkové půjčky jsou dostupné v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Žádosti o ně se budou podávat na příslušných městských či obecních úřadech, s vyřízením pomůže vyškolený pracovník.

Město Žatec se připravuje na to, aby mohlo aktivně podpořit Kotlíkové dotace a pomohlo svým občanům s vyřízením půjčky. Přidává se tak k podpoře ekologického vytápění.

Aktivní městská podpora může být navíc pro Žatec ekonomicky výhodná: za každou udělenou půjčku získá po vyúčtování dotace od SFŽP peníze, které pak může využít na své projekty, které souvisejí s ekologií. „Nabízí se nám možnost, jak získat zajímavé finance, které bychom pak využili třeba na revitalizaci parků. V případě velkého zájmu lidí by to mohly být řádově i miliony korun,“ vysvětlil místostarosta Žatce Radim Laibl.

Zainteresování měst a obcí při ekologizaci vytápění je další novinkou třetí výzvy Kotlíkových dotací. „Jedná se sice o třetí vlnu Kotlíkových dotací, ale poprvé do celého procesu aktivně vstupuje město, které takovou možnost dostalo od Státního fondu životního prostředí. Případným zájemcům jsme ochotni pomoci jak s vyřízením administrativní části dotace, s financováním, tak i se samotnou výměnou, k dispozici totiž nově bude i kotlíkový specialista! Máme jedinečnou příležitost podpořit životní prostředí a zároveň rozvoj města. Je potřeba připomenout, že uhelné kotle 1. a 2. emisní třídy již zákon od roku 2022 zakazuje!“ doplnil Radim Laibl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…