Žatec: Úroda chmele má být letos dobrá, sklizeň začne za dva týdny

08.08.2020 12:20

Zhruba za dva týdny začne letošní sklizeň chmele. Úroda má být dobrá, to znamená na průměrné úrovni kolem 6300 tun, a kvalitní. Vyplynulo to z informací chmelařů při jejich tradičním předsklizňovém setkání na Stekníku.

Žatec: Úroda chmele má být letos dobrá, sklizeň začne za dva týdny
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

V letošní sezóně pěstitele netrápilo nijak extrémně počasí. „Voda, která spadla, přišla převážně v době, kdy být měla. I když na některých místech, třeba na Rakovnicku, by jí mohlo být i víc. My se ale stejně musíme připravovat na to, že jí může být méně a připravovat si další zdroje pro závlahové systémy,“ apeloval na chmelaře předseda Svazu pěstitelé chmele Luboš Hejda.

Anketa

Je pro vás podstatné, koho ve volbách podporují umělci a jiné známé osobnosti?

1%
97%
hlasovalo: 19615 lidí

Jestliže počasí chmelaře letos tolik netrápilo, epidemie koronoviru dopadla a dopadá i na ně. Při jarních pracích, kdy jsou potřeba tisíce brigádníků, byly uzavřené hranice a zahraniční pomocníci chyběly. Paradoxně chmelařům pomohlo, že byly zavřené i některé průmyslové podniky, takže pomocníci přišli z nich. Problémům kvůli koronaviru ale bylo víc, a to ještě neskončily. „Máte od nás kontakty, aby se mohla udělat všechna vyšetření na Covid-19 včas. Když budete dělat schůzky, školení, dbejte na rozestupy. Všichni musíme myslet na to, že čas potřebujeme hlavně na samotnou sklizeň,“ zdůraznil Luboš Hejda.

Podle českého zástupce v mezinárodním chmelařském kongresu Zdeňka Rosy je situace kvůli koronaviru v celém světě podobná. V některých zemích nebyly zavřené jen hospody, ale třeba i celé pivovary. Vše může mít dopad na pivovarnictví a obchod s chmelem.

České chmelařství je na letošní sklizeň dobře připraveno. Žatecké družstvo Chmelařství pro různé pěstitele postavilo nové česačky či sušárny. Před sklizní jsou připravené sklady i veškerý servis včetně náhradních dílů.

Chmel se letos v Česku pěstuje podle jarních údajů na 4974 hektarech, což je proti loňsku pokles asi o jedno procento. Největší rozloha, 3814 hektarů, je v Žatecké chmelařské oblasti. Nového chmele se letos vysadiloo 233 hektarů, což je proti loňsku pokles o 8 hektarů. V celém světě se letos pěstuje chmel na 62 tisících hektarech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…